Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Musslor på längden och tvären nr 1 – Moules med sweetpotato frittar

by Anette Rosvall 2022/02/25
written by Anette Rosvall 2022/02/25
recept, Anette Rosvall, moulesfrittes, musslor
1,4K

Det här är kärlek, kärlek på hög nivå för du vet väl att när det är rätt så går det lätt… både att laga och att äta. Det här är ett recept som vi publicerade i Tidningen Amelia under den tiden jag, Jenny Grimsgård och Emma Hamberg jobbade där som matkreatörer. Det var en härlig tid!

Musslor är både lätt att laga och gott att äta. Det enda man bör tänka på är att bara använda friska musslor. Tvätta och borsta dina musslor noga, lägg dem i ljummet vatten så de öppnar sig. Skölj dem sedan i iskallt vatten, om någon av dem är skadade eller trasiga, så släng den musslan. Om en mussla fortfarande är öppen, så knackar du lite lätt på skalet. Sluter sig musslan är den i prima form och kan ätas. Men om den fortsätter att gapa öppet – släng den!

Moules med sweetpotatoefrittar och stingig aioli

Det här behöver du:

Du behöver:
1 kg blåmusslor
1 klick smör
4 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1 stor morot i bitar
några kvistar persilja
5 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
3 msk fiskfond
salt

Sötpotatisfrittar:
2–4 sötpotatisar
rapsolja
flingsalt, citron

Stingig aioli:
OBS! använd rumstempererade ingredienser
2 st äggulor
2 msk pressad citron
2 dl rapsolja (eller annan smaklös olja)
chili efter smak
1 vitlöksklyfta
1 tsk sweet & sour-sås
svartpeppar och salt

Gör så här:

Gör så här: Börja med aiolin, den mår jättebra av att göras kvällen innan för då hinner smakerna sätta sig ordentligt. Vispa ihop äggulor och citronsaft. Häll sedan i oljan droppvis samtidigt som du vispar som en tok, fortsätt att hälla i oljan i en tunn stråle, fortsätt vispa tills din aioli har blivit tjock och vit. Smaksätt med riven vitlök, sweet & sour-sås och så mycket chili som du vill ha. Salta, peppra och ställ kallt tills den ska ätas.

Frittar
Skala och skär sötpotatisen i lagom tjocka, långa bitar. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Kolla hettan på oljan, inte med fingret (aj, aj, AJ!) utan med en bit vitt bröd som du försiktigt lägger ner i oljan. Om den blir gyllene så är oljan tillräckligt varm. Då lägger du försiktigt ner frittarna och låter dem bada i oljan tills de är färdiga. Skölj och rengör musslorna enligt receptet på sidan 101. Fräs lök, morot och vitlök i smöret, häll på vin, vatten och fiskfond i en stor kastrull och låt det koka upp. Lägg i musslorna och låt dem koka ordentligt i några minuter.
Servera musslorna i en djup tallrik med frittar och aioli. Ät med händerna!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Räkor och vin, radiosnack!
next post
År du redo? Det är dags för semlor!

You may also like

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Något av det mysigaste jag vet…

2023/02/23

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt