Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Up-side-down kaka med tranbär och apelsin

by Anette Rosvall 2022/03/03
written by Anette Rosvall 2022/03/03
Skriv ut receptet
819

I jobbiga tider tittar man gärna tillbaka till barndomen. Så får ni hjälp, Up-side-down är en trygg retro-kaka som du kan smaska på tillsammans med te, kaffe eller ett litet glas likör… du väljer. Ja, just den den är god också!

Ni kanske noterar att det är ananas på bilden och tänker hon är ju knäpp. Men frukt som frukt tänker jag, använd det som du har hemma och det som är i säsong. Allt blir gott på den här kakan.

Up-side-down kaka med tranbär och apelsin

Portioner: 6

Det här behöver du:

Kaka
200 gram smör
1,5 dl strösocker
3 dl ägg
saften och skalet från en av citrusfrukterna
3,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver

Garnering
3 stycken olika citrusfrukter i tunna skivor
1 rejäl näve torkade tranbär

Glasyr
Saften och skalet från en av citrusfrukterna
0,5 dl florsocker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader smöra en kakform 24 cm i diameter. Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje. Vänd ner mandelmjöl, bakpulver och häll sedan ner apelsinsaften. När du har rört om ordentligt är det dags att lägga frukten på botten av din kakform, den kommer att bli ovansidan på kakan så gör det snyggt!
Skär bort så mycket av skalet som du kan på frukterna och dela dem i tunna, tunna skivor. Lägg dem i ett fint mönster på botten av springformen och strö sedan tranbären i mellan. Klicka ut smeten och se till att ytan blir slät. Låt kakan gå i ugnen i 40 minuter och under tiden kokar du upp glasyren. När kakan är färdig vänder du den upp och ner och häller över glasyren när den fortfarande är varm och servera den sedan ljummen med en klick vaniljglass.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
3 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Musslor på längden och på tvären nr 2 – Tigres eller gratinerade musslor
Nästa inlägg
Dorowot eller långkok på kyckling

Du borde verkligen prova det här också!

Håll tummarna för bubbel till midsommar!

2023/06/08

S.O.S = Sill, ost och snaps! Här kommer...

2023/06/07

Bröllop, student, jubileum eller bara en skön sommardag....

2023/06/04

Ännu mera pesto – men denna gång med...

2023/05/30

Den lenaste soppan du kan tänka dig görs...

2023/05/29

När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte...

2023/05/24

Var rädd om ogräset

2023/05/23

Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

2023/05/22

Bruna bananer och lite bedagad grädde.

2023/05/21

Med solen kommer lusten till de rosa vinerna.

2023/05/19

3 comments

Åsa Svensson 2022/03/04 - 08:39

Det är ananas på bilden… Kan man göra samma recept med ananas och i så fall hur mycket och använder man i s f spadet istället för apelsinsaft? Undrar och hälsar, Åsa 🙂

Åsa Svensson 2022/03/04 - 08:40

Det är ananas på bilden… Kan man göra samma recept med ananas och i så fall hur mycket och använder man i s f spadet istället för apelsinsaft? Tack på förhand! 🙂 Undrar och hälsar, Åsa

Anette Rosvall 2022/03/05 - 10:11

Japp det är ananas på bilden men det går att använda vilken frukt som helst. Kanske ska vara lite tydligare där. Tack för frågan! Du byter bara ut frukt mot frukt och spad mot spad 😀

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • The only pain i need is Cham-pajn – men Cremant funkar också ibland!

    2023/06/10
  • Håll tummarna för bubbel till midsommar!

    2023/06/08
  • S.O.S = Sill, ost och snaps! Här kommer smarrigheter till midsommar.

    2023/06/07
  • Bröllop, student, jubileum eller bara en skön sommardag. Jordgubbar gör jobbet!

    2023/06/04
  • The only pain i need is Cham-pajn – men Spumpante, Prosecco och Franciacorta funkar också ibland!

    2023/06/02

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 3

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt