Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Dorowot eller långkok på kyckling

by Anette Rosvall 2022/03/04
written by Anette Rosvall 2022/03/04
Skriv ut receptet
Etiopien, recept, Dorowåt, kyckling, långkok
4,4K

Det här receptet har jag fått av en granne, vars far i sin ungdom åkte omkring och gjorde kartor i Etiopien. DoroWott eller DoroWått som rätten heter är en kryddstark gryta som i original innehåller höns kokar länge, riktigt länge över öppen eld.

Sedan serveras den med kryddblandningen berbere, yoghurt, kokt ägg och tunnbrödet Injera. Eftersom det är svårt att få tag på kokhöns i Sverige nuförtiden kör jag med kyckling. Eftersom det är få förunnat att ha en öppen eld i köket så kör vi med järngryta i ugnen, det blir smidigare så. Rätten är allt annat än snyggt, tar ganska lång tid att göra, men smakar fantastiskt, så prova vetja!

Smaklig spis!

DoroWott på mitt sätt

Det här behöver du:

1 hel kyckling eller om du hittar ett kokhöns
3 finhackade rödlökar
4 dl vatten
4 msk torkad chili
100 g smör
10 kryddpepparkorn
4 dl kycklingbuljong

Berbere
(en kryddblandning som används till bl a DoroWått blir ungefär 2 dl):
4 msk torkad chili
6 kryddnejlikor
2 msk korianderfrön
1 tsk spiskummin
1 tsk kryddpeppar
15 hela svartpepparkorn
5 cm färsk ingefära
0,5 tsk riven muskotnöt
8 gröna kardemummakärnor
2 vitlöksklyftor
salt

1 kokt ägg per person till garnering

 

Gör så här:

Börja med att smälta smöret i din gryta på hög värme. Lägg ner kycklingen, lök och kryddor och sätt på locket och sänk värmen till medel.

Under tiden kyckling och lök puttrar i smöret ska du mortla en riktig berbere – kryddblandningen som gör rätten. Ta fram en stor mortel eller en mixer och lägg ner alla ingredienser till kryddblandningen. Mortla eller mixa tills du har en kletig blandning. Lägg den i en burk, det här räcker till flera omgångar doro wot och det är ganska starkt så krydda i omgångar. Krydda din DoroWot med din nygjorda berbere efter smak, jag började med två matskedar, spar resten av kryddblandningen i kylen.

Häll på buljongen och ställ sedan in grytan i ugnen på 100 grader. Låt grytan gå där i Ställ 2-3 timmar. Kika med jämna mellanrum, smaka av och se om du behöver fylla på med buljong eller berbere. När kycklinggrytan är klar, rensar du den om du valt en hel kyckling, river sönder köttet och serverar den med ett ägg, en halv limeklyfta, ett tunt tortillabröd (eller helst Injera, som är den etiopiska varianten av tunt bröd gjort på sädesslaget teff) kanske en liten klick berbere och gräddfil.

afrikansk matkycklinglångkoklanseringmat och dryckölpassa påtillfällig
0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Up-side-down kaka med tranbär och apelsin
Nästa inlägg
Min familj älskar Grön curry

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!