Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Dorowot eller långkok på kyckling

by Anette Rosvall 2022/03/04
written by Anette Rosvall 2022/03/04
Skriv ut receptet
Etiopien, recept, Dorowåt, kyckling, långkok
3,1K

Det här receptet har jag fått av en granne, vars far i sin ungdom åkte omkring och gjorde kartor i Etiopien. DoroWott eller DoroWått som rätten heter är en kryddstark gryta som i original innehåller höns kokar länge, riktigt länge över öppen eld.

Sedan serveras den med kryddblandningen berbere, yoghurt, kokt ägg och tunnbrödet Injera. Eftersom det är svårt att få tag på kokhöns i Sverige nuförtiden kör jag med kyckling. Eftersom det är få förunnat att ha en öppen eld i köket så kör vi med järngryta i ugnen, det blir smidigare så. Rätten är allt annat än snyggt, tar ganska lång tid att göra, men smakar fantastiskt, så prova vetja!

Smaklig spis!

DoroWott på mitt sätt

Det här behöver du:

1 hel kyckling eller om du hittar ett kokhöns
3 finhackade rödlökar
4 dl vatten
4 msk torkad chili
100 g smör
10 kryddpepparkorn
4 dl kycklingbuljong

Berbere
(en kryddblandning som används till bl a DoroWått blir ungefär 2 dl):
4 msk torkad chili
6 kryddnejlikor
2 msk korianderfrön
1 tsk spiskummin
1 tsk kryddpeppar
15 hela svartpepparkorn
5 cm färsk ingefära
0,5 tsk riven muskotnöt
8 gröna kardemummakärnor
2 vitlöksklyftor
salt

1 kokt ägg per person till garnering

 

Gör så här:

Börja med att smälta smöret i din gryta på hög värme. Lägg ner kycklingen, lök och kryddor och sätt på locket och sänk värmen till medel.

Under tiden kyckling och lök puttrar i smöret ska du mortla en riktig berbere – kryddblandningen som gör rätten. Ta fram en stor mortel eller en mixer och lägg ner alla ingredienser till kryddblandningen. Mortla eller mixa tills du har en kletig blandning. Lägg den i en burk, det här räcker till flera omgångar doro wot och det är ganska starkt så krydda i omgångar. Krydda din DoroWot med din nygjorda berbere efter smak, jag började med två matskedar, spar resten av kryddblandningen i kylen.

Häll på buljongen och ställ sedan in grytan i ugnen på 100 grader. Låt grytan gå där i Ställ 2-3 timmar. Kika med jämna mellanrum, smaka av och se om du behöver fylla på med buljong eller berbere. När kycklinggrytan är klar, rensar du den om du valt en hel kyckling, river sönder köttet och serverar den med ett ägg, en halv limeklyfta, ett tunt tortillabröd (eller helst Injera, som är den etiopiska varianten av tunt bröd gjort på sädesslaget teff) kanske en liten klick berbere och gräddfil.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

afrikansk matkycklinglångkoklanseringmat och dryckölpassa påtillfällig
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Up-side-down kaka med tranbär och apelsin
Nästa inlägg
Min familj älskar Grön curry

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt