Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Det finns så mycket gott att upptäcka har du provat timut-, långpeppar eller sichuanpeppar?

by Anette Rosvall 2022/05/10
written by Anette Rosvall 2022/05/10
Skriv ut receptet
2,2K

För ett tag sedan var jag på en härlig middagsdejt med en kollega som har exakt samma – ja kanske till och med lite högre – kärlek till mat och råvaror som jag har. Hon har till exempel 8 olika pepparkvarnar i sitt kök i olika färger, så klart fyllda med olika pepparsorter. För du vet väl att förutom det vi kallar ”vanlig svartpepparn eller egentligen ”Tellicherry” finns en mängd olika sorter som passar till en mängd olika saker. Har du provat att rosta din långpeppar, krydda laxen med den florala timutpepparn. Känt hur den explosiva vihn lin pepparn utmanar dina smaklökaer eller hur fint batakpeppars tydlig smak av mandarin toppar grillat fläsk. Min kompis tipsade mig om The Pepper Quest och där har jag nu botaniserat och lärt mig massor. En av de sorter som är presenterade på sidan – egentligen inte alls någon peppar utan istället släkting till citrusfrukten – är sichuanpeppar. I den här rätten får den sällskap av kyckling och russin i en god gryta.

Rätten blir bäst om kycklingen får marineras över natten så det här är något du kan fixa med på kvällen dag 1 för att ha allt klart till en god middag dag 2.

Kyckling med sichuanpeppar

Det här behöver du:

1 hel kyckling i delar
75 gram smält smör
1-2 msk Sichuanpeppar
0,5 dl flytande kycklingfond
1 hel krossad vitlök
2 msk dijonsenap
1 dl russin
3 msk krossade enbär
3 dl grädde

Gör så här:

Lägg alla kycklingdelarna i en bunke och blanda ner alla ingredienser utom grädden. Låt stå kallt och marinera - helst över natten. Dagen därpå häller du ner alltihopa i en järngryta fyller på med grädde och kokar tills kycklingen är klar och släpper från skinnet.

Servera med ris och rönnbärsgele!

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Vegobiffar av zuccini
Nästa inlägg
Skagen en klassisk förrätt. Är det kanske också den godaste godaste?

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!