Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Skratt eller gråt? Det passar alltid med en mumsig äppelkaka med krämig kolafrosting

by Anette Rosvall 2022/08/29
written by Anette Rosvall 2022/08/29
apple, Anette Rosvall, magnolia bakery, new york, layercake
1,1K

Ibland blir man nostalgisk det kan vara därför jag skriver detta med ett stort asgarv samtidigt som stilla tårar rinner efter kinderna. För det är med rejält blandade känslor jag konstaterar jag att mina barn är verkligen är vuxna nu. Jag kommer att få vänta tills jag blir farmor för att få små knubbiga, syltkletiga armar runt min hals, inga mera snorpussar. SNYFT! Men samtidigt uppskattar jag de oceaner av egentid jag har. Det faktum att jag slipper vabba, luskammar i badrummet och inga vinterkräksjukor. Hurra!? (typ) Men så tänker jag att detta är en utomförträfflig anledning till att baka och firas. Och samtidigt sörjas med både tårar och tårta, vad annars. Jag bakar så klart en äppelkaka i lager med kola frosting. En fluffig, gyllene kaka med bitar av syrliga äpplen och en krämig och kolasmakande söt topping.

Applecake with Butterscotchcreamcheese

Det här behöver du:

Kakan:
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
225 g osaltat smör (rumstempererat)
4 ¾ dl socker
5 stora ägg
2,5 dl mjölk
1,5 tsk vaniljextrakt
8 dl grovt hackade syrliga äpplen

Topping:
450 g philadelphiaost rumstempererad och skuren i små bitar
6 msk smör (rumstempererat)
2 ½ dl farinsocker
2 msk lönnsirap
2 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:

Gör kakan så här: Sätt ugnen på 160 grader. Smöra och bröa två stycken springformar (22 cm i diameter). Lägg gärna bakplåtspapper i botten på formarna så går det lättare att få ur kakan hel när den är klar. Sikta mjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ den åt sidan. Vispa smöret så att det blir mjukt och smidigt, tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills det blir fluffigt och ljust (cirka tre minuter med elvisp). Tillsätt även äggen ett i taget, vispa ordentligt emellan. Häll sedan torra ingredienserna i smeten i omgångar tillsammans med mjölk och vanilj. Skrapa lite i botten så att alla ingredienser är helt uppblandade. Vänd till sist ner äppelbitarna och dela sedan upp smeten mellan de två kakformarna. Grädda dem i 40–45 minuter eller tills bakstickan är torr när du tar ut den. Låt kakorna svalna helt innan du lägger på glasyren eller topping.

1 sats Butterscotch Cream Cheese-Frosting. Kombinationen av syrlighet hos en glasyr med philadelphiaost tillsammans en söt kolasmak ger en underbar smak. Receptet räcker till en tårta med två eller tre lager.Vispa philadelphiaost, vanilj och smör i en stor skål i ungefär tre till fem minuter med elvisp. Tillsätt socker, sirap och vanilj i omgångar tills du har fått en smidig och krämig glasyr. Lägg plastfolie över och låt stå i kylskåp i cirka en timme (men helst inte längre) för att få rätt konsistens innan du använder den.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

egen tidfirasmåbarnsnorpussartårtavuxentid
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Paj i kräfttider
next post
Pasta pomodoro & rose bra när fantasin tryter

You may also like

Du måste prova att baka Monikas limpa!

2023/04/01

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

2023/03/29

Riesling kommer i massor av olika färger och...

2023/03/27

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt