Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Sommarens vackraste dessert – think pink!

by Anette Rosvall 2022/08/05
written by Anette Rosvall 2022/08/05
Skriv ut receptet
766

Det här kan vara sommarens absolut vackraste dessert. Förutom att den är hiskeligt god och dessutom besår av min favorit drink Clover Club. Så får man även en mandelkaka, färska bär och lite lättvispad grädde. Desserten är rosa, lagom söt, balanserat syrlig med en mandel- och citronsmak från himmeln. Jag fick den när jag var på besök hos vännerna i Mellösa. Det är som sagt sommarens vackraste dessert – think pink och prova vettja!

En härlig alla hjärtans dags meny som självklart går i kärlekens rosaröda färg.

Lemon Drizzle cake

Det här behöver du:

Du kommer aldrig få veta om jag ljuger eller inte när jag säger att den här kakan håller sig fuktig och god länge. För inte nog med att den är jättelätt att göra, den är nästan ännu lättare att äta upp eftersom den är så rackarns god. Som om växling kan du prova att använda apelsinskal och apelsinsaft, men det kommer nog inte göra någon skillnad den kakan kommer också gå åt som smör i solsken.

175 gram smör (rumstempererat)
2 dl strösocker
en nypa salt
finrivet zest av 2 stycken ekologiska citroner
2 ägg, rumsvarma
0,75 dl grädde
3 dl vetemjöl (siktat)
1 tsk bakpulver (siktat)

Glaze
cirkus 2 dl florsocker
Juicen från 2 citroner

Gör så här:

Koka upp ingredienserna till glazen, tills sockret har smält och det har blivit en simmig, tjock genomskinlig vätska. Obs! koka inte för länge för då karamelliseras sockret. Ställ åt sidan!

Sätt ugnen på 170 grader och smöra en avlång brödform (1,5 liter) lägg gärna en bit smörpapper i botten så blir det lättare att få upp kakan ur formen när den är färdiggräddad. Vispa det rumsvarma smöret, socker och salt tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt citronskal, och ägg och fortsätt att vispa ordentligt. Forstätt med grädden nu skall du bara vända ner det siktade mjölet och bakpulvret och bara vispa precis så mycket så att allt är väl blandat.

Häll ner smeten i bakformen och låt kakan gå i ugnen i 40-45 minuter eller när din kaksticka är torr när du pickar kakan. Ta ut kakan när den är färdig och häll hälften av glazen över kakan. Låt den kallna helt och vänd upp den på ett serveringsfat, häll resten av glazen över kakan och ät. Servera gärna med färska hallon, lättvispad grädde och en Clover Club - du hittar receptet i länken här ovanför.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Herr Kantarell, västerbottensost, lite blommor och en Bramble
Nästa inlägg
Sylta, safta, koka upp, lägga in och spara till mörkare tider.

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt