Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert

by Anette Rosvall 2022/11/13
written by Anette Rosvall 2022/11/13
552

Det här är det sista av de recept jag gjorde till Frödinge Ostkaka för ett bra tag sedan. Jag tycker recepten är alldeles för bra för att inte visas upp. Så voila här kommer Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad. Jag tycker den passar finfint som en lyxig dessert på middagsmenyn. Den knäckiga ytan, den lilla sötsyrliga salladen och klicken av citruskesella sitter som en smäck ihop med den mjuka mandelsmaken på ostkakan. Prova jag vet att du kommer att gilla det!

Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad

Det här behöver du:

Ostkakan!
1 st fin ostkaka
1 dl vispgrädde
0,5 dl hackad skalad mandel
skalet från 0,5 apelsin

Citrussallad
4 stycken citrusfrukter av olika karaktär (vi tog vanliga apelsiner och blodapelsiner samt en rosa grapefrukt)
100 g socker
0,5 dl vatten
1 kork Grand Marnier eller annan smaskig likör
saften från 1 apelsin
lite färsk mynta

Gör så här:

Lägg ostkakan i en skål, vänd ned den vispade grädden och den hackade mandeln, riv sedan ned skalet från apelsinen och fyll 6 stycken ugnsfasta portionsformar. Låt ostkakan gå i ugnen i cirka 15 minuter i 200 grader. Tag ut den och ställ den åt sidan ett litet tag.

Skär dina citrusfrukter i fina skivor och se till att ta bort allt vitt skinn. Ja, det är lite pill, men väl värt all möda, lägg dem sedan i en skål. Under tiden tar du fram en kastrull och gör sockerlagen! Ner med socker och vatten, låt det koka tills den blir ljusbrun och simmig. Det får dock absolut inte ryka om sockret för då får det en äcklig bränd smak. Det vill vi icke! När din sockerlag har fått rätta färgen häller du försiktigt i likören och apelsinsaften, rör om lite granna och drisslar du över lagen över apelsinerna. Strö myntan över, låt apelsinerna simma omkring i lagen och safta till sig en stund medan du återigen vänder din uppmärksamhet mot ostkakan.

Strö ett lager socker över varje portion ostkaka, bränn av med en brännare (om du inte har det ställ formarna överst i ugnen på hög värme, här är det viktigt att du kollar hela tiden, vi vill inte bränna socker det är inte gott) Strö över ett lager socker till och gör om samma procedur, det är smarrigt med ett ganska tjockt knäcklager.

Sisådär, dags att servera! Ställ din portionsform på en lite större tallrik och lägg apelsinsalladen bredvid, det är gott att ha en klick apelsinkesella till också.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Nyttigt och elegant till mellanmål – yoghurtpimpad ostkaka
next post
Baked Ziti av Jonas Cramby

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt