Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert

by Anette Rosvall 2022/11/13
written by Anette Rosvall 2022/11/13
Skriv ut receptet
1,8K

Det här är det sista av de recept jag gjorde till Frödinge Ostkaka för ett bra tag sedan. Jag tycker recepten är alldeles för bra för att inte visas upp. Så voila här kommer Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad. Jag tycker den passar finfint som en lyxig dessert på middagsmenyn. Den knäckiga ytan, den lilla sötsyrliga salladen och klicken av citruskesella sitter som en smäck ihop med den mjuka mandelsmaken på ostkakan. Prova jag vet att du kommer att gilla det!

Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad

Det här behöver du:

Ostkakan!
1 st fin ostkaka
1 dl vispgrädde
0,5 dl hackad skalad mandel
skalet från 0,5 apelsin

Citrussallad
4 stycken citrusfrukter av olika karaktär (vi tog vanliga apelsiner och blodapelsiner samt en rosa grapefrukt)
100 g socker
0,5 dl vatten
1 kork Grand Marnier eller annan smaskig likör
saften från 1 apelsin
lite färsk mynta

Gör så här:

Lägg ostkakan i en skål, vänd ned den vispade grädden och den hackade mandeln, riv sedan ned skalet från apelsinen och fyll 6 stycken ugnsfasta portionsformar. Låt ostkakan gå i ugnen i cirka 15 minuter i 200 grader. Tag ut den och ställ den åt sidan ett litet tag.

Skär dina citrusfrukter i fina skivor och se till att ta bort allt vitt skinn. Ja, det är lite pill, men väl värt all möda, lägg dem sedan i en skål. Under tiden tar du fram en kastrull och gör sockerlagen! Ner med socker och vatten, låt det koka tills den blir ljusbrun och simmig. Det får dock absolut inte ryka om sockret för då får det en äcklig bränd smak. Det vill vi icke! När din sockerlag har fått rätta färgen häller du försiktigt i likören och apelsinsaften, rör om lite granna och drisslar du över lagen över apelsinerna. Strö myntan över, låt apelsinerna simma omkring i lagen och safta till sig en stund medan du återigen vänder din uppmärksamhet mot ostkakan.

Strö ett lager socker över varje portion ostkaka, bränn av med en brännare (om du inte har det ställ formarna överst i ugnen på hög värme, här är det viktigt att du kollar hela tiden, vi vill inte bränna socker det är inte gott) Strö över ett lager socker till och gör om samma procedur, det är smarrigt med ett ganska tjockt knäcklager.

Sisådär, dags att servera! Ställ din portionsform på en lite större tallrik och lägg apelsinsalladen bredvid, det är gott att ha en klick apelsinkesella till också.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Nyttigt och elegant till mellanmål – yoghurtpimpad ostkaka
Nästa inlägg
Baked Ziti av Jonas Cramby

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!