Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Baked Ziti av Jonas Cramby

by Anette Rosvall 2022/11/17
written by Anette Rosvall 2022/11/17
935

Häromdagen bjöd jag min flock på Baked Ziti med inspiration av Jonas Cramby. Vad är det undrar kanske ni? Jo, det är en speciell sorts lång krokliknande pasta som man gratinerar under en massa god röd sås och lika mycket god riven ost. Sedan bjuder man ett gott fylligt rödvin till och somnar mätt och nöjd i kökssoffan. Disken får faktiskt någon annan ta! Recept (nästan som Jonas för jag måste ju alltid göra på mitt sätt) och vintips hittar du här undertill!

Periquita Reserva, 2020 #2560
Loxarel Sense A Pèl #2454
Demuerte One, 2020 #54688

Baked Ziti

Portioner: 6

Det här behöver du:

500 gram Ziti (går att byta till exemepvis rigatoni)
200 gram mozzarella i bitar
200 gram ricotta
100 gram fint riven parmesan
salt och svartpeppar från kvarnen

Red Sauce aka röd tomatsås
500 gram blandfärs
en skvätt olivolja
1 stor gul lök, fint hackad
3 vitlöksklyftor, fint hackade
0,5 dl tomatpuré
1 dl rödvin, fylligt
2 burkar San Marzano tomater
salt och svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

Börja med att koka tomatsåsen (aka The red sauce). Ett tips från Jonas som jag håller med om är att när man ändå är i farten dubbla receptet på den. Gott att ha till någon annan smarrig rätt i veckan som följer. Stek sedan färsen knaprig i omgångar i het olja. Stek sedan lök och vitlök mjuk, häll på tomatpuré och låt den får känna på den varma oljan innan du häller på vinet. Kläm sönder tomaterna för hand och häll sedan ned dem i panna. Koka upp och sänk sedan värmen, låt såsen puttra så länge du har tålamod till.

Koka pastan i väl saltat vatten 2 minuter kortare än vad beskrivningen stipulerar. Blanda ricotta med hälften av parmesanen. Smaka av med salt och peppar. Ta fram en ugnsfast form och börja med att grunda med lite tomatsås (aka The red Sauce), häll på hälften av pastan, sedan ett lager ricotta/parmesan, hälften av tomatsås (aka the Red Sauce) och sedan resten av pastan. Toppa med tomatsås (aka The red Sauce) och resten av ostmassan. Toppa med mozzarellan, låt gärna några pasta rör sticka upp så de får möjlighet att bli lite brända när du gräddar i 225 grader i cirkus 20 minuter.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
2 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert
next post
Umeås finest? Brännlands iscider och Andreas Sundgren.

You may also like

Du måste prova att baka Monikas limpa!

2023/04/01

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

2023/03/29

Riesling kommer i massor av olika färger och...

2023/03/27

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

2 comments

Mia 2022/11/21 - 17:03

Hej!
Så smarrigt men du kanske ska förtydliga vilken sås som skall var samt var mozarellan skall in. Eller det är bara kanske jag som är korkad?!?

Anette Rosvall 2022/11/22 - 18:23

Hej Karin! Tack för ditt meddelande, jag använde Crambys beskrivning men har nu utvecklat den och förtydligat lite granna. Hoppas du provar, det var riktigt gott!

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt