Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Röding, fänkål, saffran och gremolata satt som en smäck en helt vanlig söndag.

by Anette Rosvall 2022/11/06
written by Anette Rosvall 2022/11/06
Skriv ut receptet
2,4K

Hittade en liten bit röding i min lokala affär och tänkte att den ska jag laga till mig själv på söndag. I vanliga fall brukar jag matcha fisk med mjuka, milda smaker som sockerärtor, champagnesmörsås, löjrom och fint kokad potatis till exempel. Men den här gången var jag sugen på att steka fisken så därför kunde jag klämma på lite extra med smakerna. Dessutom hade jag en fänkål som ropade på hantering i kylen. Resultatet blev inte så snyggt på bild men det var gott. Den smörstekta rödingen fick sällskap med fänkålsgratäng, gremolata och färdig saffransaioli (du kan så klart röra ihop din alldeles egna, men ibland är det skönt med genvägar). Det satt som en liten smäck på söndagskvällen, tända ljus och ett glas vitt vin passade finfint till.

Stekt röding, fänkålsgratäng, saffransaoili och gremolata

Portioner: 2

Det här behöver du:

400 gram rödingfilé

Fänkålsgratäng
1 stånd fänkål
1 frp mozzarella
1,5 dl grädde
1 dl fint riven parmesan
1 vitlöksklyfta, riven
salt och peppar från kvarnen

Snabb saffransaioli
1 dl färdig majonnäs
1 vitlöksklyfta, fint riven
0,5 gram saffran

Gremolata
1 kruka bladpersilja
1 vitklöksklyftor
zest från 0,5 citron
olivolja
salt och peppar

Gör så här:

Gremolatan gör du så här: hacka persiljan fint, riv citronskal och vitlök, blanda ihop med olja, ev lite citronsaft samt salt och peppar. Låt stå till serveringen.

Sedan är det dags för fänkålsgratängen. Dela fänkålen i 8 delar och koka dessa i cirka 15 minuter. Häll grädden och den rivna vitlöken i den ugnsfasta formen, smaka av grädden med salt och peppar. Lägg sedan fänkålsbitarna i formen och strö över mozzarella och parmesan. Gratinera i 225 grader i cirka 25 minuter eller tills du fått en gyllenbrun färg på osten.

Under tiden du väntar rör du ihop en saffransaioli

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Jag minns min födelsedagsmiddag med lammfilé provençal, gott vin och magiskt sällskap av svärmande tordyvlar.
Nästa inlägg
Kommer aldrig mer att missa härliga kladdkakans dag!

Du borde verkligen prova det här också!

Hemgjorda gåvor som värmer: marmelad, inläggningar och tomatsås...

2025/11/17

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Hemgjorda gåvor som värmer: marmelad, inläggningar och tomatsås …

    2025/11/17
  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!