Samtidigt som jag var och målade på Gotland i somras så fyllde jag år. Självklart blev det en födelsedagsmiddag med lamm, rödvinssås och potatis. Jag lagade den lite som den gamla klassikern filé de provençal. Ja, du vet man hyvlar potatisen ultratunn, fläskar på rejält med vitlökssmör och sedan lägger man köttet ovanpå. Enligt önskemål kokade jag även en rödvinssky. Vågar påstå att det var en magisk födelsedagsmiddag eftersom vi senare kvällen fick sällskap av svärmande tordyvlar. En sådan kväll man kan minnas länge. Maten kan man absolut passa på att göra lite när som helst. Varför inte i helgen.
Merino Organic Red Wine #2289Logan WeemalaPinot Noir #92856Bell’Ovile #74190
Sätt ugnen på 180 grader, hyvla potatisen i tunna, tunna skivor och lägg dem i en ugnsfast i form, vänd runt i olivolja, salt och svartpeppar. Låt gå i ungefär 40 minuter. Ta ut formen sänk ugnen till 150 grader och klutta över vitlökssmöret, smaka av med salt och peppar in med allt ihop i 15-20 minuter till eller tills köttet gått upp i rätt tempereatur.
Under tiden du väntar på detta, steker du din köttbit. Lammytterfilén steks 1 minut på varje sida eller tills den blivit gyllenbrun. Sedan ska köttet in i samma ugnsform som potatisen, men OBS! ta ut det när köttet har fått en innertemperatur på 43 grader och låt det vila tills resten av middagen är klar.
I pannan där du stekte din lammfilé, river du i vitlök, tomatpure, dijonsenap och låter det bli varmt igen. Sedan vispar du ur pannan med rödvinet. Låt det koka ner till hälften, smaka av med kalvfond, salt och peppar.