Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Amarone + Janssons frestelse = sant!

by Anette Rosvall 2022/12/19
written by Anette Rosvall 2022/12/19
recept, vintips, Julbord, janssons Frestelse

Fick ett tips häromveckan om att Amarone-vin är en superhit till vår traditionstyngda Janssons Frestelse. Jag har inte provat själv än… men tror verkligen att det kan vara värt ett försök för det var en välrenommerad vinexpert som dryftade detta kanske lite o-ortodoxa förslag. Han sade dessutom att detta var tradition på hans julfirande. Så här kommer mitt bästa recept på Jansson och sedan ett tips på två olika Amaroneviner.

Häpp och god jul!

Masi Amarone Costasera i Magnum
Nr 2345 
Tommasi Amarone della Valpolicella Classico
Nr 22350
 

Jansons frestelse

Det här behöver du:

Janssons Frestelse

1 liten burk ansjovis inkl spad

20 st skalade potatisar av den mjöliga sorten

2 st gula lökar, skalade och tunt skivade

1 liter gräddmjölk (dvs ¾ grädde och ¼ mjölk ihop blandat)

1 rejäl klick smör, och då menar jag rejäl

svartpeppar från kvarnen och ev en liten nypa salt

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader och börja med att skiva och skära potatisen. Jag tycker att det skall vara stavar med en tjocklek på cirkus 0,5 cm. Varva sedan dessa tillsammans med ansjovis i en ugnsfast och smord form. Peppra och salta (liiiitegranna) mellanvarven och häll sedan över gräddmjölken. Allra sist kluttar du över smöret. Lägg ett folie över hela härligheten och ställ in i ugnen, efter en halvtimme öppnar du paketet och ser efter om den mesta mjölken kokat in i potatisen, då är det dags för en omgång utan folie, så du får snygg färg på din Jansson. Skall du äta den lite senare kan det vara en idé att köra själva gratineringsmomentet precis innan servering.

När din Jansson är vackert gyllenbrun, lagom kladdig men inte våt är den klar. Det där är en fråga för öga och gom och det är svårt att sätta tid på. Så håll ögon och sked redo och smaka av innan du tar ut den.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Vill du kanske prova en sill som fick mig att gråta av lycka?
next post
En krämig och sidenmjuk rismousse som toppas av jul-röd hallon gele

You may also like

Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

2023/01/27

Semla nummer två är vuxen med smak av...

2023/01/26

Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en...

2023/01/25

Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

2023/01/21

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna...

2023/01/13

Tid för citrus – Gör en chokladkaka med...

2023/01/11

Pecanpie en paj från USA som smakar smörkola...

2023/01/05

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

    2023/01/27
  • Semla nummer två är vuxen med smak av espresso, kakao och konjak.

    2023/01/26
  • Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en favorit!

    2023/01/25
  • Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

    2023/01/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13
  • Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert

    2022/11/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt