Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Tid för citrus – Gör en chokladkaka med kolatäckte och citrussallad!

by Anette Rosvall 2023/01/11
written by Anette Rosvall 2023/01/11
Skriv ut receptet
315

Det är just nu den bästa tiden för citrusfrukter. När jag var liten gjorde min mamma en supergod apelsinsaft på de söta oranga frukterna. Jag bakar en chokladkaka istället. Den här till exempel gjorde jag till Året Runt för ett par år sedan. Jag toppade kakan med chokladkola och serverade den med en sötsyrlig citrussallad, vispad grädde och dekorerade med hallon. C-vitaminer är ju alltid nyttigt, får de kampera tillsammans med kola och choklad så blir livet lite lättare att leva.

Chokladkaka med chokladkolatäcke och citrussallad

Det här behöver du:

1 dl strösocker
1 ägg
200 g mascarpone
200 g choklad med apelsinsmak
1 krm salt

Chokladkola:
1/2 dl mörk sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
150 g smör

citrussallad
1 dl apelsinjos
1 dl socker
1 vaniljstång
4-6 citrusfrukter (apelsin, grape, blodapelsin osv) beror på hur stora frukterna är
eventuellt lite färsk mynta

Servera med
Vispad grädde
några fina hallon
pudra med florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med Chokladbotten, smält smör och choklad på svag värme, dra kastrullen av värmen och vispa ner ägg, mascarpone och strösocker. Avsluta med de torra ingredienserna och häll smeten i en fyrkantig form (20x25 cm) med bakplåtspapper i botten. Baka i ugnen 200 grader 10-12 minuter. Låt svalna utan att lossa kanterna.

När kakan har kallnat skall chokladkolan hällas ovanpå, koka sirap, socker och choklad tills du ser små bubblor. Rör hela tiden och ha inte för varm platta, kolan bränns lätt. Det är viktigt att röra ofta så att det inte bränner fast. Häll kolasmeten ovanpå chokladbotten, frys sedan pajen i minst 2–3 timmar så att den hinner sätta sig helt. När den är helt frusen, skär loss den från kanterna med en vass kniv och dela den i cirka 10–12 portionsbitar.

Medan du väntar på att den skall frysa så gör du citrussalladen. Skär ut filéer ifrån din frukt, lägg dessa i en skål. Koka en sockerlag på vatten, apelsinjos och vaniljstång. När sockret smält och lagen är simmig, är den färdig, fiska upp vaniljstången. Häll den ljumma lagen över citrusfiléerna. Finhacka eventuellt mynta och vänd ner i apelsinsalladen. Servera sedan chokladkakan med citrussalladen, pudra kakan med florsocker dekorera med grädde och ev färska hallon.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Pecanpie en paj från USA som smakar smörkola i pajskal.
Nästa inlägg
Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

Du borde verkligen prova det här också!

Bröllop, student, jubileum eller bara en skön sommardag....

2023/06/04

Ännu mera pesto – men denna gång med...

2023/05/30

Den lenaste soppan du kan tänka dig görs...

2023/05/29

När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte...

2023/05/24

Var rädd om ogräset

2023/05/23

Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

2023/05/22

Bruna bananer och lite bedagad grädde.

2023/05/21

Med solen kommer lusten till de rosa vinerna.

2023/05/19

Rabarber, rabarber, rabarber och lite mangold

2023/05/13

Bra tips för tunnskivat på grillen!

2023/05/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Bröllop, student, jubileum eller bara en skön sommardag. Jordgubbar gör jobbet!

    2023/06/04
  • The only pain i need is Cham-pajn – men Spumpante, Prosecco och Franciacorta funkar också ibland!

    2023/06/02
  • Ännu mera pesto – men denna gång med ärtor

    2023/05/30
  • Kvinnlig färgring och rosa bubblor!

    2023/05/29
  • Den lenaste soppan du kan tänka dig görs på blomkål.

    2023/05/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär bär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 3

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt