Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Vi ska måla hela världen med mat!

by Anette Rosvall 2023/10/19
written by Anette Rosvall 2023/10/19
Skriv ut receptet
943

Den 20:e oktober ska jag och mina kompisar ha något vi kallar för regnbågsmiddag. Vi har alla fått varsin färg och ingen får lägga till något som inte har den färgen. Jag ska göra en röd efterrätt och min kille ska göra en gul för- eller varmrätt. Resten av gästerna har fått färger som brunt, svart, vitt, lila och grönt. Det ska bli såååå spännande och se vad de andra har knåpat ihop.

Jag har använt mig av ett gammalt recept som jag publicerade för ett par år sedan i en av mina kokböcker. Men jag har så klart poppat till rätten en smula. Grunden är en getostcheesecake med halloninlagda rödbetor och honungskanderade valnötter. Men när ALLT ska vara rött/rosa så får man använda fantasin en smula. Jag färgade cheesecakefyllningen och degen med både lingonpuder och mixade rödbetor. De kanderade valnötterna gjorde jag lite som rosa brända mandlar. Jag tror att det kommer att bli makalöst gott! Jag tänkte servera portvin till för det tror jag kommer sitta som en smäck till alltsammans.

Rosa getostcheesecake med halloninlagda rödbetor och honungskanderade valnötter.

Det här behöver du:

Botten: 100 g smält smör 15 krossade digestivekex cirka 4 msk rödbetspuré, cirka 2 msk lingonpulver Fyllning: 6 ägg 1 dl socker 450 g getost (utan kant) 250 g färskost cirka 4 msk rödbetspuré, cirka 2 msk lingonpulver Topping: 2 dl outspädd röd saft (t ex hallon, jordgubb eller röda vinbär) 2 dl rödvin 1 kanelstång 2 st stjärnanis 2 stycken stora rödbetor (jag använde polka rödbetor) Rosa kanderade valnötter 100 gram valnötter 2 dl socker 1 dl vatten någon droppa röd karamellfärg Gele: 1 dl utav spadet från rödbetslagen ovan (toppingen) 2 gelantinblad

Gör så här:

Börja med att mixa kexen till botten, häll på det smälta smöret, lingonpulver och rödbetspuré. Tryck ut smulorna i en springform (22 cm i diameter) Låt den sedan gå i ugnen i 10 minuter på 175 grader. Tag ut botten och låt den svalna. Under gör du fyllningen. Blanda getost och mascarpone med en spatel, försök få ner så lite luft som möjligt i smeten. Vispa sedan ägg och socker pösigt, slå bunken några gånger i bänken för att få bort så många luftbubblor som möjligt och rör sedan ihop resten av ingredienserna. Bred smeten över botten och smäll formen återigen några gånger i bänken så att smeten sätter sig ordentligt Lägg ett aluminiumfolie över formen för att behålla den rosa färgen och inte bränna ytan. Grädda sedan kakan i ugnen på 175° i drygt 30 minuter, när du känner på mitten av kakan skall den studsa tillbaka inte vara vobblig och fuktig. Låt svalna i rumstemperatur, det här kan du göra i förväg, kakan blir bara godare om den får stå en dag eller två i kylen. Nu är det dags att koka rödbetorna i sin lag. Häll alla ingredienser till lagen i en kastrull. Skala och skär rödbetorna i tunna skivor (jag använde en mandolin) lägg dem i lagen, koka tills rödbetorna är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd, tiden beror så klart på hur tunna skivorna är. När du är nöjd med kokningen så silar du av lagen från rödbetorna så de kan torka lite granna – spar lagen den skall du använda till gelen. Minst en halvtimme före servering gör du den gelén, och dekorerar kakan snyggt med rödbetskivorna. De brända rosa valnötterna gör du så här: Koka en karamell av socker och vatten, när den är bärnstensbrun rör du ner hushållsfärg och nötter. Dra av kastrullen från plattan och rör runt nötterna tills sockret kristalliserat sig. Lägg nötterna på ett bakplåtspapper och låt dem svalna. Gelén gör du så här, lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten, koka upp spadet och låt sedan gelantinet smälta i den heta vätskan. Dra av kastrullen från värmen så fort allt gelantin har smält. När gelen har svalnat och satt sig lite granna häller du den försiktigt över kakan. Dekorera till sist med valnötter och rosa ätbara blommor - drömigt va?! 😀

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Apropå paj så kommer receptet på Ullas äppelmazarin med aprikosglasyr och råkräm
Nästa inlägg
En engelsk fruktkaka med inlagda persikor.

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!