Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Goda minnen från Italien. Jag bjuder på pasta vongole eller pasta med hjärtmusslor!

by Anette Rosvall 2024/08/01
written by Anette Rosvall 2024/08/01
Skriv ut receptet
509

Vart än du en stannar i Italien kan du få en god pasta att äta. Beroende på vilken del du befinner dig så görs den på olika sätt och har olika tillbehör. Men själva pastan… jag säger bara själva pastan för mig räcker det med bara smör och vitlök. För de kan verkligen det där med pasta i Italien. Jag gillar att följa människor som ger mig inspiration bland annat The Pasta Queen på Instagram. Hon är superhärlig lite som en hetare och väldigt Italiensk Nigella. Röda läppar, målade naglar, uringning och bling samt en ljuvlig passion för mat. Senast jag kikade på hennes flöde så pratade hon om pasta. Att vi missuppfattat det hela…. för äter du vällagad mat vare sig det är pasta, ris, potatis eller bara grönsaker så är det kvaliteten på det hela som är avgörande. Jag gillade det hon sa och tänker absolut fortsätta äta pasta när jag är sugen på det. Gör det du också… till exempel någon av dessa godingar.

Pasta med förälskade havskräftor
Pasta pomodoro med brynt örtsmör
Kylskpåpsrenspasta med salciccia
recept, vinkoktpasta, kokbok, mat och vin, Anette Rosvall
Vinkokt röd pasta…

Pasta med hjärtmusslor eller pasta vongole

Det här behöver du:

500 gram linguinipasta, helst färsk
En näve grovriven parmesanost

Buljongen
1 kg hjärtmusslor (helst!)
3 dl vitt vin
3 vitlöksklyftor, hela
En kruka persilja, bara stjälkarna
Grovmalen svartpeppar

Tomatsåsen
5 tomater, hackade
10 vitlöksklyftor, finhackade
1 hel färsk chili, finhackad (med kärnor om du tål hårdare tag, annars utan kärnor)
Olivolja
Salt
1 gnutta socker
1 msk smör
1 kruka persilja (inga stjälkar)

Gör så här:

Nu börjar du med själva musslorna min vän. Kolla att musslorna är stängda, de som är öppna slänger du, bye, bye. Borsta dem rena under rinnande vatten. Nu får du börja laga mat – äntligen! Fram med en rejäl kastrull, ner med allt till buljongen, utom själva musslorna. 

Låt det hela koka upp och sätt det sedan på sjudning. 

Nu när det sjuder häller du ner musslorna och låter dem gotta sig i ca 5 minuter, tills de alla har öppnat sig och sagt god dag. Nu silar du av all buljong och sparar (!) den, ställ den åt sidan en stund. Musslorna låter du ligga kvar i kastrullen.

Dags för själva tomatsåsen! Ner med olja, vitlök och chili i kastrullen. Fräs runt en liten stund, tills det doftar himmelskt. Nu kan du ösa ner resten (dock ej persiljan), späd nu på med din silade buljong. Nu får tomater och buljong koka ihop sig en kvart ungefär. Smaka av då och då. Kanske mer buljong eller salt? Ös på bara! Såsen ska inte vara tjock, utan ganska tunn. Men smakrik! Så snåla inte på smakerna.

Under tiden kokar du upp pastan. När allt är klart, så häller du ner pasta och musslor i tomatsåsen, rör om, smakar av en sista gång. Perfekt! Ös nu på med parmesan och persilja och tacka våra övre makter för maten (eller dig själv).

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Stannar i Sverige och reser med drycken istället.
Nästa inlägg
Jurymedlem på Street Food festivalen 2024!

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!