I helgen var jag med om en ljuvlig uppenbarelse. I sällskap med fantastiskt kunniga och trevliga kvinnor fick jag prova ett antal varianter på madeira. Det spelades fado på stereon och bara sällskapet och musiken skulle kunna vara nog för en himmelsk upplevelse. Men nej då! det tog inte slut där. Vi blev nämligen serverade matjessill som simmade i perfekt nötigt brynt smör, på toppen av detta revs det apelsinskal. Både jag och min mun sjöng lovsånger till denna perfekta kombination. Det trevliga är att jag kommer att fortsätta att träffa dessa mat- och dryckesgudinnor – snart med portvin och inom kort med Rieslingviner. Jag är en lycklig typ!
Vill du också prova madeira så får du tips på några godingar här. Vi jobbade oss från lite torrare till de sötare från vänster till höger. Några av flaskorna finns i begränsad upplaga på Systembolaget så passa på vettja. Det är en underbar resa – och du! Gör som vi gjorde ät majtessill med brynt smör och rivet apelsinzest till det var makalöst gott. Till de riktigt söta varianterna fick vi en utomjordligt god chokladfondant. Receptet på en liknande hittar du om du klickar på den här länken…
Boal 15 Years old
Bual Colheita, 2014
10 Years
5 Years Old Reserve Medium Dry
Single Harvest Medium Dry, 2010