Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Vårkyckling med tillbehör

by Anette Rosvall 2022/05/06
written by Anette Rosvall 2022/05/06
Skriv ut receptet
middagstips, mat&vin, vårkyckling, kyckling, örtigt
3,K

Får man säga att våren är här nu? Kanske inte än, för jag vet att det med all säkerhet kommer ett bakslag så det kanske är bäst att vänta tills efter valborgsmässoafton? Men man kan ju äta vårkyckling med goda tillbehör ändå, eller hur. Den här pippin steker jag hel och långsamt i ugnen och sedan serverar jag den med goa grejor som primörer, färska örter, dragonsky och kanske också en klick majonäs. Du måste prova!

Vill du ha tips på vad du kan dricka till så kommer några smarriga sådana här också. Jag slänger upp två vita ett krispigt, fruktigt. Från Franken i Tyskland kommer Juliusspital Würzburger Silvaner trocken och här hittar du en hög spritsig syra, gröna och gula frukter samt en skön blommighet.

Ibland så sitter både innehåll och utsida som en riktig smäck. Vinet Saboteur från producenten Luddite är ett lite fylligare vitt med en skön nötig rondör men det har också en hög syra samt en örtighet som kan balansera upp både smaken och texturen i det feta i såserna.

Har kommer också ett rött lite lättare Fabien Demois Chinon har en skön saftig bärighet men också en smarrig örtighet och en elegant tanninstruktur. Den kommer att smaka gott till den grillade kycklingen.

Nr 6708
Nr 91237
Nr 2759

Vårkyckling med tillbehör

Det här behöver du:

Dragongrädde
2 ½ dl Vispgrädde
½ dl Mjölk (röd) 

Dragon, färsk på kvist 


Sås nummer 2 - Rostad vitlöksskyk
Mixad lök från kycklingplåten
0,5 liter vatten
2 msk socker
4 msk smör
2 msk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar

Kycklingen
En hel kyckling, välartad och skönt uppfödd
1 hel vitlök delad över magen
1 st gul lök delad i kvartar
smör, salt och peppar

Primörer, kokta och grillade
4 stycken vita sparrisar, delade på längden
ett knippe sticklök
4 stycken späda majorovor
8 små nypotatisar i halvor

Gör så här:

Börja med dragongrädden, blanda grädde, mjölk och dragon i en kastrull, koka försiktigt ner till hälften på låg värme, och smaka sedan av med salt. Låt stå till precis innan servering, då du skummar upp såsen rejält med en mixer stav. Det skall nästan se ut som cappucinoskum!

Sedan hoppar vi vidare till kycklingen, sätt ugnen på 200 grader, smörj in kycklingen i smör och olja, och salt och peppar. Dela lök och vitlök över magen och lägg dem på samma fat som kycklingen. Kör dem sedan i cirka 40-60 minuter i ugnen. Om du vill vara helt säker på att din kyckling är klar, så sticker du den i låret, om saften som rinner ut är klar och inte grumlig är din kyckling färdigstekt. Tag bort den ifrån ugnsfaten, lägg den åt sidan, eventuellt under lite aluminumfolie så håller den sig ljummen medan du fixar resten av måltiden.

Lyft bort löken ur fatet skala bort de torra skalen och mixa lökköttet till en slät smet ställ åt sidan.
Vispa nu ur ugnsfatet med 0,5 liter vatten, och voila, du har du alla ingredienser till sås nr 2. Nu är det bara att sätta fart. Smält 2 msk socker försiktigt i en kastrull, häll på vin och fonden/vattnet från ugnsfatet. Det fräser lite granna så akta tassarna! Vispa nu så att sockret löser sig och häll ner de mixade rostade lökarna. Smaka av med salt, svartpeppar och precis innan servering monterar du ner smöret.

Under tiden du väntar på att kycklingen skall bli klar så fixar du primörerna. Skala och rensa försiktigt primörerna, dela den vita sparrisen om den är tjock. Grilla sparrisen och sticklöken i en grillpanna eller grill så den får snygga ränder. Koka majrova och potatis i väl saltat vatten. De skall vara mjuka men ha tuggmotstånd kvar. Prova fastheten med en sticka.  Smaka av med salt och peppar, riv parmesan och ev tryffel över. Klart!

När primörerna är perfekt tillagade så är det dags att lägga upp härligheten. Dela upp primörerna på tallrikarna, dela upp kycklingen i rättvisa delar, och lägg den överst, häll den rostade vitlöksskyn över och allra sist små kluttar av den skummade dragongrädden. Dekorera gärna med något fräscht och grönt.
Smaklig spis och trevlig fredag!

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Middagstips till helgerna – grillad tonfisk med slöbakad tomat och dillvinegrätt.
Nästa inlägg
Vegobiffar av zuccini

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!