Spar lite av morgonens java, ställ in det i kylen och så när andan faller på servera det i ett vackert glas, med isbitar och en skvätt iskall mjölk (av fetaste sorten) samtidigt som du dansar en soldans. Du kan även smaksätta ditt iskalla kaffe med det som situationen kräver. Lite kondenserad mjölk om du behöver tröst, en liten skvätt kaluha eller rom om du behöver tjo, tjim och drag under galoscherna.
Men du hur ofta tänker du på vart ditt kaffe kommer ifrån, om det är rättvist och hållbart producerat samt om bönderna som odlar dina böner har det bra? Det är inte jättesvårt men du måste göra ett medvetet val. Jag har under senare år hittat några påsar som jag gillar inte bara på grund av smaken. Amigas från Arvid Nordqvist produceras bara av kvinnliga odlare, är Fairtrade-certifierat, 100% klimatkompenserat och rostat fossilfritt. Lykke kaffegårdar är ett nytt koncept som hävdar att de producerar kaffe utan att någon skadas – det känns både gott och riktigt. Mitt senaste fynd är Rutasoka från Kongo, ett kaffe som än så länge bara finns på nätet det är rättvisemärkt samt med EU´s ekolöv. Men det fiffiga i kråksången är att man förutom att odla kaffe även driver en vårdcentral i östra Kongo Kinshasa. Plötsligt känns det ännu godare att dricka kaffe. Här nedanför hittar du två goda recept på kalla kaffedrinkar. Cold Brew med apelsin & Chili eller Iskaffe för två…