Hurra det är Roséfnatt!

Nu när det snart finns uteserveringar i varenda gathörn, värmen är på ingång, solen skiner, och grönskan är så där krispig så det nästan gör ont i ögonen. Då är de dags att korka upp rosévinet.

Vi i Sverige brukar vid den här tiden drabbas av något som man skulle kunna kalla ett roséfnatt som håller i sig under större delen av den varma årstiden. Det är inte så konstigt, ett glas klirrande rosé smakar aldrig så förtjusande som en strålande försommardag. Det finns en härlig friskhet och en lite flörtig sötma av sommarbär i glaset, och så längst bak en skön strävhet av blodgrape som gör att många av dessa rosa skönheter passar så bra till mat.

Jag tycker att de flesta våriga, somriga rätter som sallader, skaldjur och fiskrätter passar ganska bra i rosa. Vinerna finns i hela färgskalan från svagt underkläd-skär till ilsket disko-magenta. Och vill man generalisera kan man säga att vinerna med de ljust rosa färgerna oftast passar bättre till lättare rätter, och det mörkare vinerna passar till rätter med lite mera kraft och stuns.

Här är några av mina favoriter. Gillar både ljusa och mörka samt med och utan bubblor: Rotari rosé #7701, Umathum #90046, Albia #2248, Jurtschitsch Rosé #5600, Les Lauzeraies #2724 och Louis Roederer rosé #77226