Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Röda viner till höstens goda grytor och stekar samt en porterstek på älg.

by Anette Rosvall 2023/09/06
written by Anette Rosvall 2023/09/06
Skriv ut receptet
vinresor, Anette Rosvall, prephyloxera, vinranka, Grekland
1,1K

I söndags lagade min kille söndagsmiddag. Han plockade fram en älgstek från frysen och gjorde en porterstek. Den serverades med kokt amadinepotatis, perfekt kokade samt smörsvängda morötter, svarta vinbärsgele samt en gräddsås från himmelen. Vi drack ett riktigt gott rödvin till från Rioja och sedan satt jag med stjärnögon och tindrade i soffan. Lycklig av maten, kärleken och så börjar jag bli lite nöjd av tanken att hösten är på gång. För visst är maten man lagar då helt magisk. Stekar, grytor, gratänger och så de härliga rotsakerna som är närodlade och smakar gudomligt gott. Jag har länkat till några smarriga vintips som passar den mustiga, murriga och smakrika maten som hösten bjuder på. Men du hittar även receptet på en rubbad viltstek med tryffeldoftande polentakräm. Ja, och den där portersteken han gjorde… min kille <3

Goda rödviner som passar till grill, stek och gryta!
Rödviner till vilda rätter
Rubbad viltstek med tryffeldoftande polentakräm

Porterstek på älg

Portioner: 6

Det här behöver du:

1 älgstek (drygt 1 kilo)
1 flaska porter (eller annat mörkt öl)
3 dl outspädd svart vinbärssaft
6 msk viltfond
6 morötter
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 lagerblad
några nypor timjan
4-6 krossade enbär
4-6 pepparkorn
vatten tills det täcker

salt och peppar från kvarnen

Såsen
Kokvätskan
några matskedar portvin eller sherry
några matskedar outspädd svartvinbärssaft
3 dl grädde
eventuellt en liten skvätt mörk kinesisk soya
smaka av med salt och svartpeppar från kvarnen

Servera med kokt potatis, kokta och smörvängda morötter och svartvinbärsgele.

Gör så här:

Lägg morot och lök i botten på en stor gryta. Lägg steken ovanpå och häll i resterande ingredienser till koket. Fyll på med vatten tills det täcker köttet. På med locket och koka i cirka 2 timmar eller tills köttet har en innertemperatur på 70 grader. Nu ska köttet svalna i sin sky, helst över natten.

En stund innan servering kokar du potatis och morötter. Plockar upp köttet från kokspadet och skär det i tunna skivor. OBS! Porterstek skär du alltid MOT köttfibrerna. Lägg skivorna åt sidan och vänd din uppmärksamhet mot såsen. Rensa bort skrufs, blad och hela pepparkorn och mixa sedan skyn slät med rotsaker och allt. Häll upp i en ren kastrull och låt koka ordentligt tills det bara är en tredjedel av skyn kvar. Fyll på med grädde, portvin och en skvätt svartvinbärssaft och fortsätt sedan koka såsen på lite lägre värme till såsen är lagom tjock det tar cirka 15-20 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar från kvarnen och lägg sedan köttskivorna i såsen så de blir varma.

Servera med kokt potatis, kokta och smörvängda morötter och svartvinbärsgele.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Magnolias bananpudding en mjuk smekning för gommen och själen.
Nästa inlägg
Goda vita vintips till höstens rätter och en bakad blomkål som inte går av för hackor.

Du borde verkligen prova det här också!

Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer...

2023/09/28

Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

2023/09/27

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer några varianter!

    2023/09/28
  • Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

    2023/09/27
  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt