Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Konstiga och ovanliga flaskor

by Anette Rosvall 2020/05/16
written by Anette Rosvall 2020/05/16
1,6K

Förr kunde man hitta massor av fantasifulla flaskor i form av blå katter, skepp och sådana med flaskhalsar som var så sneda och knöliga att man trodde att man redan druckit för mycket innan man ens tagit av korken. Men nu har det blivit lite mer uppstyrt på Systembolagets hyllor. Drycker kan bli ratade av de stränga kraven till och med på grund av att etiketten är lite för glad och käck.

Tråkig, uppstyrt och fantasilöst kanske man kan tycka. Det positiva är att det är lättare att återvinna flaskorna, och det finns faktiskt fortfarande skillnader på vinflaskor. Oftast har det med tradition att göra, men det finns också lagar som stipulerar hur flaskorna ska se ut i olika regioner. Det är därför vinerna från Bourgogne kommer i lite bulligare flaskor än de från Bordeaux. Och det är därför flaskorna från Chianti ibland kommer med en korgbotten och de från Riesling och Alscase är långa och smala medan de från Franken är runda och tjocka. Jag har plockat ut några tjusiga, knasiga och fräcka flaskor med lite annorlunda form. Hoppas du vågar prova dem!

  • Juliusspital Würzburger Nr 6708
  • Ruffino Chianti Superiore Nr 76578
  • Basis Nr 86716

Juliusspital Würzburger Nr 6708 kommer i en rund buteljgrön flaska. Innehållet är krispigt, torrt, fruktigt med en medelhög härlig mineralrik syra. Smutta på till charkbrickan eller drick till en smarrig schnitzel.

Det är inte så vanligt längre men Ruffino Chianti Superiore Nr 76578 har fortfarande en klassisk korgbotten. En sådan där som står på bordet när Lady och Lufsen äter spagetti och köttbullar på sin romantiska middag.

Basis Nr 86716 – I en syltburk med svart lock kommer snapsen Basis från Aalborg. Den smakar klassiskt av akvavitkryddor, kanske är lite svår att hälla ur men ser skoj och hemmagjord ut.

Från en liten appelation i Piemonte görs Gattinara från Giancarlo Travaglini Nr 2372 av druvan Nebbiolo. Det sägs att den lilla utbuktningen innan flaskans hals är gjord för att fånga upp fällningar då vinet serveras. Då bjuder det på en härlig fruktighet med toner av körsbär och mörka saftiga plommon, en lätt doft av ros och en komplex kryddighet som får mig att längta efter min favorit piptobak.

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Rosa bubblor igen!
next post
Gremolata ett grönt och piggt lifehack

You may also like

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

2023/01/27

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Amarone + Janssons frestelse = sant!

2022/12/19

Goda drycker till advent och julbord.

2022/12/10

Kunskap marinerad av portvin, Afternoon Tea och mycket...

2022/12/09

Missa inte det vilda julbordet på Fjäderholmarna!

2022/12/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt