Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Konstiga och ovanliga flaskor

by Anette Rosvall 2020/05/16
written by Anette Rosvall 2020/05/16
2,5K

Förr kunde man hitta massor av fantasifulla flaskor i form av blå katter, skepp och sådana med flaskhalsar som var så sneda och knöliga att man trodde att man redan druckit för mycket innan man ens tagit av korken. Men nu har det blivit lite mer uppstyrt på Systembolagets hyllor. Drycker kan bli ratade av de stränga kraven till och med på grund av att etiketten är lite för glad och käck.

Tråkig, uppstyrt och fantasilöst kanske man kan tycka. Det positiva är att det är lättare att återvinna flaskorna, och det finns faktiskt fortfarande skillnader på vinflaskor. Oftast har det med tradition att göra, men det finns också lagar som stipulerar hur flaskorna ska se ut i olika regioner. Det är därför vinerna från Bourgogne kommer i lite bulligare flaskor än de från Bordeaux. Och det är därför flaskorna från Chianti ibland kommer med en korgbotten och de från Riesling och Alscase är långa och smala medan de från Franken är runda och tjocka. Jag har plockat ut några tjusiga, knasiga och fräcka flaskor med lite annorlunda form. Hoppas du vågar prova dem!

  • Juliusspital Würzburger Nr 6708
  • Ruffino Chianti Superiore Nr 76578
  • Basis Nr 86716

Juliusspital Würzburger Nr 6708 kommer i en rund buteljgrön flaska. Innehållet är krispigt, torrt, fruktigt med en medelhög härlig mineralrik syra. Smutta på till charkbrickan eller drick till en smarrig schnitzel.

Det är inte så vanligt längre men Ruffino Chianti Superiore Nr 76578 har fortfarande en klassisk korgbotten. En sådan där som står på bordet när Lady och Lufsen äter spagetti och köttbullar på sin romantiska middag.

Basis Nr 86716 – I en syltburk med svart lock kommer snapsen Basis från Aalborg. Den smakar klassiskt av akvavitkryddor, kanske är lite svår att hälla ur men ser skoj och hemmagjord ut.

Från en liten appelation i Piemonte görs Gattinara från Giancarlo Travaglini Nr 2372 av druvan Nebbiolo. Det sägs att den lilla utbuktningen innan flaskans hals är gjord för att fånga upp fällningar då vinet serveras. Då bjuder det på en härlig fruktighet med toner av körsbär och mörka saftiga plommon, en lätt doft av ros och en komplex kryddighet som får mig att längta efter min favorit piptobak.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Rosa bubblor igen!
Nästa inlägg
Gremolata ett grönt och piggt lifehack

Du borde verkligen prova det här också!

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Midsommar nalkas – vi tänder väl grillen som...

2025/06/10

Vit sparris på skinka med spenat och parmesan!

2025/06/09

Picknick-tider stundar! Vad packar du i korgen?

2025/05/28

Getost en favorit till Sauvignon Blanc!

2025/05/21

Ostkex och baconinlindade dadlar med mandel – smått...

2025/05/13

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!