Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Sött till sommarens desserter.

by Anette Rosvall 2020/05/29
written by Anette Rosvall 2020/05/29
1,7K

Visst är det mumma med lite sött till sommarens desserter. Jag hävdar med emfas att ett litet glas sött vin till din efterrätt är en total win win situation. För då dricker du först vinet till desserten och sedan serveras kaffet efteråt… ja och om man varit snäll så kan man säkert få ett litet glas likör, t ex punsch och alldeles säkert en liten bit choklad också… 😀

Ett exempel är en riktigt god punch för det går ju alldeles utmärkt att dricka till annat än ärtsoppa. Varför inte göra en smarrig punch-russin glass. Grönstedts Blå Punsch Extra Gammal Arraks punsch Nr 81389 har den klassiska arraks tonerna som man vill ha.

Eller så kokar du in äpplen och päron med sherry till exempel Dos Cortados Palo Cortado 20 Years #76109 i lagen. Jag serverar godsakerna med vispad vaniljsås och en mullig chokladsås.

Sherryinkokta äpplen i med vaniljkräm och chokladsås

Det här behöver du:

Lag
7 dl Strösocker 

6 dl Vatten 

2 dl Sherry (eller punsch)
2 kilo Päron eller äpplen, fasta 

1 styck Vaniljstång

Vaniljkräm 

5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 äggulor
1 1/2 dl maizena
3 dl vispad grädde

Chokladsås med sherryton
1 dl vispgrädde
100 gram choklad
1 dl mörk sirap
en kork sherry (eller punsch)
en klick smör

 

Gör så här:

Koka en lag på socker och vatten och låt äpplena mysputtra i den tills de är lite lagom mjuka fast
ändå har lite stuns – i cirka 30 minuter. Lägg över frukten i en skål eller en burk tills det är dags för servering. Koka nu ihop lagen på stark värme utan lock tills det bara är 4 dl kvar. Skumma ytan, ta kastrullen från värmen och tillsätt sherry (eller punsch), vaniljsocker. Slå lagen över frukten och förslut genast. Låt svalna och förvara kallt.

Hacka chokladen fint, lägg hacket i en skål. Koka upp vispgrädde, sherry (eller punsch) och sirap, och häll sedan den heta blandningen över chokladfnaset. Rör tills all choklad är smält och vänd till sist ner smörklicken. Låt stå rumsvarm till servering.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp. Vispa under tiden strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken först en liten skvätt, och sedan i omgångar under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll över i en kall skål. Innan servering när krämen är helt kall, så vänder du ner den vispade grädden, blanda ordentligt och servera rumstempererad till dina äpplen.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Soppa och efterrätt är en bra idé
next post
Nudlar kräver sörpel!

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt