Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Sött till sommarens desserter.

by Anette Rosvall 2020/05/29
written by Anette Rosvall 2020/05/29
Skriv ut receptet
2,6K

Visst är det mumma med lite sött till sommarens desserter. Jag hävdar med emfas att ett litet glas sött vin till din efterrätt är en total win win situation. För då dricker du först vinet till desserten och sedan serveras kaffet efteråt… ja och om man varit snäll så kan man säkert få ett litet glas likör, t ex punsch och alldeles säkert en liten bit choklad också… 😀

Ett exempel är en riktigt god punch för det går ju alldeles utmärkt att dricka till annat än ärtsoppa. Varför inte göra en smarrig punch-russin glass. Grönstedts Blå Punsch Extra Gammal Arraks punsch Nr 81389 har den klassiska arraks tonerna som man vill ha.

Eller så kokar du in äpplen och päron med sherry till exempel Dos Cortados Palo Cortado 20 Years #76109 i lagen. Jag serverar godsakerna med vispad vaniljsås och en mullig chokladsås.

Sherryinkokta äpplen i med vaniljkräm och chokladsås

Det här behöver du:

Lag
7 dl Strösocker 

6 dl Vatten 

2 dl Sherry (eller punsch)
2 kilo Päron eller äpplen, fasta 

1 styck Vaniljstång

Vaniljkräm 

5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 äggulor
1 1/2 dl maizena
3 dl vispad grädde

Chokladsås med sherryton
1 dl vispgrädde
100 gram choklad
1 dl mörk sirap
en kork sherry (eller punsch)
en klick smör

 

Gör så här:

Koka en lag på socker och vatten och låt äpplena mysputtra i den tills de är lite lagom mjuka fast
ändå har lite stuns – i cirka 30 minuter. Lägg över frukten i en skål eller en burk tills det är dags för servering. Koka nu ihop lagen på stark värme utan lock tills det bara är 4 dl kvar. Skumma ytan, ta kastrullen från värmen och tillsätt sherry (eller punsch), vaniljsocker. Slå lagen över frukten och förslut genast. Låt svalna och förvara kallt.

Hacka chokladen fint, lägg hacket i en skål. Koka upp vispgrädde, sherry (eller punsch) och sirap, och häll sedan den heta blandningen över chokladfnaset. Rör tills all choklad är smält och vänd till sist ner smörklicken. Låt stå rumsvarm till servering.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp. Vispa under tiden strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken först en liten skvätt, och sedan i omgångar under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll över i en kall skål. Innan servering när krämen är helt kall, så vänder du ner den vispade grädden, blanda ordentligt och servera rumstempererad till dina äpplen.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Soppa och efterrätt är en bra idé
Nästa inlägg
Nudlar kräver sörpel!

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!