Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Makalös utsikt plus smak och doft från vinterns alla godsaker

by Anette Rosvall 2020/11/08
written by Anette Rosvall 2020/11/08
1,1K

Torsdagen den femte november, är en kväll jag kommer att minnas. Makalös utsikt, fantastiska smaker, underbara dofter, trevligt sällskap och roliga diskussioner. Jag hade jag nöjet att prova Spendrups vinteröl tillsammans med Bryggmästare Richard Bengtsson, Mårten Lyth från Spendrup samt Pontus Frithiof och Tor Stålhandske från Atelier23. Planen var att jag skulle inleda middagen för ett 30-tal mat- och vinskribenter om mitt doft- och smakminne, hur människor växer när de lär sig nytt och lite annat smått och gott. Men vid som så många andra tillfällen detta år blev inget som vi hade tänkt. Det blev istället ett intimt samtal om mat- och dryckesminnen, spännande tekniska detaljer, hur människor utvecklas och vågar prova nytt, modern matlagning och traditioner vi absolut inte vill vara utan. Kocken Tor Stålhandske stod för middagen och den var fint avvägd till våra drycker.

Hummer- och kålsallad med pepparrot och forellrom tillsammans med Mariestads Dunkel.
Matjesessill från Norröna med potatiscreme med prästost, äggula rödlök och muskot
tillsammans med med Melleruds prima julöl
Pressylta Royale med anklever, pistagenötter och plommonmarmelad tillsammans med Mariestads Julebrygd
Hjorttartar med rökt majonnäs och caviar tillsammans med Wisby Julöl
Skånsk äppelkaka med calvadosdoftande vaniljsås tillsammans med Sleepy Bulldog Winter ale
Kardemummadoftande chokladpralin tillsammans med Wisby Kaffeporter

  • Mårten Lyth och Richard Bengtsson
  • Hummer- och kålsallad med pepparrot och forellrom
  • Hjrottartar med rökt majonnäs
  • Pressylta royale
  • Kaviar i episk skål
  • Kocken Tor Stålhandske

Den första rätten en hummer- och kålsallad med pepparrot och forellrom tycker jag påminde om en mycket modern gravad lax med mer tryck i smakerna. I glaset fick vi Mariestads Dunkel som är en vacker mörkt bärnstensfärgad öl. Den balanserade aromatiska brygden passade riktigt bra till salladen och klarade av både stinget från pepparroten och sältan från forellrommen. Richard hävdar att den även är riktigt smarrig till fläsklägg och rotmos och det kan jag tänka mig.

Rätt nummer två innehöll klassiska julbordsmaker men Matjesessill från Norröna med potatiscreme med prästost, äggula rödlök och muskot var även den en modern tolkning på lerpottesill. Det brynta smöret var nedvispat i potatiskrämen, ägget blev istället en ljuvligt mjuk kräm med härligt kryddiga toner av muskot. Tillsammans med med Melleruds prima julöl som bryter av det feta i rätten på ett mycket bra sätt. Richard hävdar att detta är en dryck för just det fylliga maten som serveras på julbordet.

Pressylta Royale med anklever, pistagenötter och plommonmarmelad var exakt så kunglig som namnet vill ge uttryck för. Det traditionella grisköttet fick nymodigt sällskap av både anklever, pistagenötter, frisesallad och riven albatryffel. Allt blev härligt tillsammans med Mariestads Julebrygd som har en fin, fyllig sötma, en härlig blommig citrusdoft.

Den rökta majonnäsen till den skurna hjorttartar fick finfint sällskap av en klick caviar och Wisby Jul. En öl av Märzen typ dvs mörk, fyllig med toner av torkad frukt och knack samt en lite rökig karaktär som fint plockades upp maten vi åt. Jag hittade också en kalkig mineralstinn ton i doften som bryggmästaren på Gotlands Bryggeri sa absolut hade med det kalkrika vattnet på Gotland att göra.

Att dricka öl till efterrätt är kanske inte helt vanligt jag frågade Richard vad man ska tänka på. Han berättade att både alkoholen och sötman är av betydelse vid en bra matchning. På vår middag fick två stycken fantastiska kombinationer. Dels Skånsk äppelkaka med calvadosdoftande vaniljsås tillsammans med Sleepy Bulldog Winter ale som har en alkoholhalt på 6,5% och är fyllig, med doft och smak av espresso och gula exotiska frukter. Äpplekakan var exemplariskt balanserad i sötman och vaniljsåsen hade dessutom fått en smula Calvados som toppnot. Den kardemummadoftande lilla men ack så goda chokladpralinen satt som en liten smäck tillsammans med Wisby Kaffeporter. De två lirade exakt på samma plan med kaffe, kakao och mörkt lite sött bröd som pumpernickel. Kan också tänka mig att Wisby kaffeporter skulle sitta finfint till pepparkaka och ädelost.

Jag tackar och bockar så klart för fantastiska kombinationer, och nu känner jag mig redo för julfirandet! Jag ska bara sätta upp alla mina 12 julstjärnor!

Ni som vill läsa hela mitt planerade föredrag hittar det här…

0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Doft- och smakbibliotek, öl, hur människor vågar och vill
next post
Gâteau jardinier eller på svenska Trädgårdsmästarens mumsiga kladdkaka.

You may also like

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

2023/01/27

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Amarone + Janssons frestelse = sant!

2022/12/19

Goda drycker till advent och julbord.

2022/12/10

Kunskap marinerad av portvin, Afternoon Tea och mycket...

2022/12/09

Missa inte det vilda julbordet på Fjäderholmarna!

2022/12/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt