Istället för boeuf bourguignon kan man gärna göra lite samma gryta fast med kyckling. Smakerna rödvin, champinjoner och sidfläsk är mycket bra kompisar med just kycklingköttet. Till denna gryta passar ett lätt rött vin. Servera till exempel Beaujolais-Villages #5003 från Georges Duboeuf med toner av skogsbär och viol. Eller så väljer duett vin gjort på druvan Pinot Noir till exempel Innocent Bystander Pinot Noir från Nya Zeeland #95331 med toner av röda bär som skogshallon och lite strävare ljusröda körsbär samt friska örter. Båda vinerna är mjuka och fruktiga, passar just till lättare rätter med ljust kött som denna och serveras gärna svala.
Beaujolais-Villages #5003
Innocent Bystander Pinot Noir #95331
Burgundisk gryta med kyckling
Det här behöver du:
600 gram lårfilé
1 tsk citronsaft
salt
några drag med vitpepparkvarnen
en klick smör
2 stora gula finhackad lökar
250 gram skogschampinjoner, skurna i bitar
250 gram sidfläsk i fina kuber
en nypa salt
Såsen:
3 dl kycklingbuljong
1 dl rödvin
3,5 dl vispgrädde
en skvätt soja
eventuellt majzenaredning
salt och peppar från kvarnen
finhackad persilja en rejäl nypa
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader, och marinera sedan kycklingen lite snabbt genom att gnida den med citronsaft, salt och peppar. Ta fram en stekgryta som klarar av att vara i ugnen, värm smöret. Lägg i löken och rör runt de skall bara bli mjuka inte brända, lägg även i svamp- och sidfläsksbitarna.
Låt nu även kycklingen få lite färg i smöret. Låt nu grytan gå i ugnen i cirka 15 minuter eller tills köttet är genomstekt. Lägg kycklingen på ett fat medan du gör såsen.
Ställ stekgrytan på spisen och sätt på värmen, häll i rödvin och buljong över lök och svamp. Koka ner vätskan snabbt på hög värme tills vätskan blivit simmig och lite tjock. Då häller du på grädden och väntar igen tills allt blivit hett. Om såsen fortfarande är lite tunn, så red med majsenamjöl tills du får såsen som du vill ha den. Ta grytan från plattan och krydda med salt, peppar från kvarnen eventuellt några droppar citronsaft. Ett par droppar soja så att såsen blir snyggt brun. Lägg sedan i kycklingbitarna och låt även de bli varma innan du serverar rätten med kokt potatis och lite gelé samt garnerar med finhackad persilja!