Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Burgundisk gryta med kyckling – går fortare men är precis lika gott.

by Anette Rosvall 2021/08/17
written by Anette Rosvall 2021/08/17
1,K

Istället för boeuf bourguignon kan man gärna göra lite samma gryta fast med kyckling. Smakerna rödvin, champinjoner och sidfläsk är mycket bra kompisar med just kycklingköttet. Till denna gryta passar ett lätt rött vin. Servera till exempel Beaujolais-Villages #5003 från Georges Duboeuf med toner av skogsbär och viol. Eller så väljer duett vin gjort på druvan Pinot Noir till exempel Innocent Bystander Pinot Noir från Nya Zeeland #95331 med toner av röda bär som skogshallon och lite strävare ljusröda körsbär samt friska örter. Båda vinerna är mjuka och fruktiga, passar just till lättare rätter med ljust kött som denna och serveras gärna svala.

  • Beaujolais-Villages #5003
  • Innocent Bystander Pinot Noir #95331

Burgundisk gryta med kyckling

Det här behöver du:

600 gram lårfilé
1 tsk citronsaft
salt
några drag med vitpepparkvarnen
en klick smör
2 stora gula finhackad lökar
250 gram skogschampinjoner, skurna i bitar
250 gram sidfläsk i fina kuber
en nypa salt

Såsen:
3 dl kycklingbuljong
1 dl rödvin
3,5 dl vispgrädde
en skvätt soja
eventuellt majzenaredning
salt och peppar från kvarnen
finhackad persilja en rejäl nypa

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader, och marinera sedan kycklingen lite snabbt genom att gnida den med citronsaft, salt och peppar. Ta fram en stekgryta som klarar av att vara i ugnen, värm smöret. Lägg i löken och rör runt de skall bara bli mjuka inte brända, lägg även i svamp- och sidfläsksbitarna.
Låt nu även kycklingen få lite färg i smöret. Låt nu grytan gå i ugnen i cirka 15 minuter eller tills köttet är genomstekt. Lägg kycklingen på ett fat medan du gör såsen.

Ställ stekgrytan på spisen och sätt på värmen, häll i rödvin och buljong över lök och svamp. Koka ner vätskan snabbt på hög värme tills vätskan blivit simmig och lite tjock. Då häller du på grädden och väntar igen tills allt blivit hett. Om såsen fortfarande är lite tunn, så red med majsenamjöl tills du får såsen som du vill ha den. Ta grytan från plattan och krydda med salt, peppar från kvarnen eventuellt några droppar citronsaft. Ett par droppar soja så att såsen blir snyggt brun. Lägg sedan i kycklingbitarna och låt även de bli varma innan du serverar rätten med kokt potatis och lite gelé samt garnerar med finhackad persilja!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Snabbrimmad torsk med örtigt brynt smör med citron, salt hackad ansjovis och krämigt ägg till chardonnay
next post
Onsdagsdrinken är en klassiker med rosa tvist av grape och rabarber.

You may also like

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt