Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

PI-dagen bjuder paj, Bannanoffee paj

by Anette Rosvall 2022/03/14
written by Anette Rosvall 2022/03/14
Skriv ut receptet
banan, Anette Rosvall, banoffeepaj, CharlotteGawell, paj
2,9K

Idag i den 3 månaden och på den 14 dagen… dvs PI-dagen bjuder jag på paj. Bananoffe paj på mitt sätt gör den absolut sötaste av söta efterrätter en liten smula mindre söt. Mörk chokladbotten och så doppar jag bananskivorna i limesaft för att få upp lite mer syra. Men den måste ändå serveras så kall som den bara kan och gärna med starkt, starkt kaffe till.

Banoffee paj på mitt sätt!

Det här behöver du:

125 gram smör, iskallt
4 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 nypa(or) salt
3 msk vatten, iskallt
50 gram mörk choklad

Fyllning

1 burk(ar) dulce de leche, ca 300 g
3 st banan(er), hårda
1 st lime, saft och skal
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche

Garnering

kakao, siktad

 

Gör så här:

MED MATBEREDARE: Skär smöret i tärningar. Om du har en matberedare siktar du ner mjölet och kakaon i den. Tillsätt saltet och smörtärningarna. Använd pulsinställningen och kör tills du har ett gäng smulor. Då häller du dem i en skål och pytsar över det iskalla vattnet. Nu är det bara att fösa ihop smulorna till en degboll. Gör du hela proceduren utan maskin, försök att använda händerna så lite som möjligt.

UTAN MATBEREDARE: Knåda med baksidan av en gaffel tills du har en smulig massa. Tillsätt vatten och fös ihop smulorna till en degboll. Dina varma händer gör nämligen så att smöret smälter och då blir degen geggigare, du vill tillsätta mer mjöl och det färdiga pajskalet blir torrare och mindre frasigt.

Platta eller kavla ut degbollen till en skiva. Linda in den i plastfolie och lägg den i kylskåpet. Ta fram pajdegen ur kylskåpet tidigast efter en halvtimme. Sätt ugnen på 170 grader. Låt degen bli rumstempererad och kavla sedan ut den så att den passar en springform eller veckad kakform som är 24 cm i diameter. Klä formen med degen och låt den hänga ut över kanterna. Nagga degen och lägg ett bakplåtspapper ovanpå botten. Fyll på med torra gula ärter (så att inte kanterna hasar ner) och grädda pajskalet i 20 minuter i 170 grader. Ta ut pajskalet. Smält den mörka chokladen. Medan skalet fortfarande är ljummet penslar du på den smälta chokladen på skalets insida. Låt sedan skalet svalna. När pajskalet är helt svalt och chokladen har stelnat är det dags för fyllningen. I med ett rejält lager dulce de leche. Skiva sedan bananerna och pressa limesaft över. Strö över limeskalet. Lägg sedan skivorna i ett fint mönster ovanpå dulce de lechen. Vispa grädden, vänd ner crème fraiche i grädden, vispa lite till och spritsa till sist på fluffet innan du pudrar hela härligheten med siktad kakao.

amerikanskbakatfikagodsakergrannekondenserad mjölksött
0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Enhörningsvin!
Nästa inlägg
Blir glad när bananerna blir bruna

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!