Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

PI-dagen bjuder paj, Bannanoffee paj

by Anette Rosvall 2022/03/14
written by Anette Rosvall 2022/03/14
banan, Anette Rosvall, banoffeepaj, CharlotteGawell, paj
1,6K

Idag i den 3 månaden och på den 14 dagen… dvs PI-dagen bjuder jag på paj. Bananoffe paj på mitt sätt gör den absolut sötaste av söta efterrätter en liten smula mindre söt. Mörk chokladbotten och så doppar jag bananskivorna i limesaft för att få upp lite mer syra. Men den måste ändå serveras så kall som den bara kan och gärna med starkt, starkt kaffe till.

Banoffee paj på mitt sätt!

Det här behöver du:

125 gram smör, iskallt
4 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 nypa(or) salt
3 msk vatten, iskallt
50 gram mörk choklad

Fyllning

1 burk(ar) dulce de leche, ca 300 g
3 st banan(er), hårda
1 st lime, saft och skal
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche

Garnering

kakao, siktad

 

Gör så här:

MED MATBEREDARE: Skär smöret i tärningar. Om du har en matberedare siktar du ner mjölet och kakaon i den. Tillsätt saltet och smörtärningarna. Använd pulsinställningen och kör tills du har ett gäng smulor. Då häller du dem i en skål och pytsar över det iskalla vattnet. Nu är det bara att fösa ihop smulorna till en degboll. Gör du hela proceduren utan maskin, försök att använda händerna så lite som möjligt.

UTAN MATBEREDARE: Knåda med baksidan av en gaffel tills du har en smulig massa. Tillsätt vatten och fös ihop smulorna till en degboll. Dina varma händer gör nämligen så att smöret smälter och då blir degen geggigare, du vill tillsätta mer mjöl och det färdiga pajskalet blir torrare och mindre frasigt.

Platta eller kavla ut degbollen till en skiva. Linda in den i plastfolie och lägg den i kylskåpet. Ta fram pajdegen ur kylskåpet tidigast efter en halvtimme. Sätt ugnen på 170 grader. Låt degen bli rumstempererad och kavla sedan ut den så att den passar en springform eller veckad kakform som är 24 cm i diameter. Klä formen med degen och låt den hänga ut över kanterna. Nagga degen och lägg ett bakplåtspapper ovanpå botten. Fyll på med torra gula ärter (så att inte kanterna hasar ner) och grädda pajskalet i 20 minuter i 170 grader. Ta ut pajskalet. Smält den mörka chokladen. Medan skalet fortfarande är ljummet penslar du på den smälta chokladen på skalets insida. Låt sedan skalet svalna. När pajskalet är helt svalt och chokladen har stelnat är det dags för fyllningen. I med ett rejält lager dulce de leche. Skiva sedan bananerna och pressa limesaft över. Strö över limeskalet. Lägg sedan skivorna i ett fint mönster ovanpå dulce de lechen. Vispa grädden, vänd ner crème fraiche i grädden, vispa lite till och spritsa till sist på fluffet innan du pudrar hela härligheten med siktad kakao.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

amerikanskbakatfikagodsakergrannekondenserad mjölksött
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Enhörningsvin!
next post
Blir glad när bananerna blir bruna

You may also like

Du måste prova att baka Monikas limpa!

2023/04/01

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

2023/03/29

Riesling kommer i massor av olika färger och...

2023/03/27

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt