Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Condiments, tillbehör, såser och röror som passar till det mesta!

by Anette Rosvall 2022/09/28
written by Anette Rosvall 2022/09/28
Skriv ut receptet
549

Condiments, tillbehör, såser och röror som passar till det mesta. Nästan alltid när jag äter vill jag gärna ha något gott och geggigt eller syrligt som tillbehör. För tänk hur trist det blir med pytt-i-panna utan rödbetor, makaroner utan ketchup eller äggröran. Ja och den syrade löken som jag älskar att lägga på nästan allt jag äter. Så här kommer lite olika varianter på såser, röror, geggiga och syrliga tillbehör som kan passa att ha i sitt kylskåp för att sätta lite guldkant på middagen.

Picklad rödlök, Hemgjord whiskydoftande senap, pickles, grönkålspesto och en sötsur relish.

Det här behöver du:

Picklad rödlök
10-12 rödlökar
1-2-3 lag på 1 dl socker, 2 dl ättika, 3 dl vatten
eventuellt lite färsk chili
salt, peppar

Hemgjord whiskydoftande senap
2 dl colmans senapspulver
drygt 1 dl strösocker
1 krm salt
2 dl grädde
2 msk flytande honung
3 msk whisky

Pickles
6 stycken små fina morötter
2 palsternackor
10 små syltlökar
6 stycken små betor i olika färger
eller andra grönsaker som du gillar blomkål,
broccoli, rödlök eller rädisor.
Allt är gott att pickla
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 dl ättisksprit
2 stycken stjärnanis
några nejlikor
några kryddpepparkorn
2 st lagerblad

Grönkålspesto
100 gram färsk grönkål
60 gram solrosfrän
2 klyftor vitlök
1 dl riven västerbottensost
1,5 dl neutral olja
2 nypor salt
1-4 tsk vitvinsvinäger

Sötsur Relish
1 stor rödlök i klyftor
1 bifftomat i klyftor
1 halv gurka i tunna stavar
2 stycken bakade paprikor i tunna skivor
Röd chili efter behag
En 1-2-3 lag
en stjärnanis
en kanelstång
en liten näve russin

Gör så här:

Picklad rödlök gör du så här: Skala och rensa dina lökar, skär dem så tunt du bara kan. Jag använde en mandolin! Koka upp en 1-2-3 lag smaka av med lite salt och peppar. Lägg i dina tunna lökskivor medan lagen fortfarande är varm och låt löken svalna där i. Lägg upp den på en ren snygg glasburk och servera den sval eller kall.

Hemgjord whiskydoftande senap gör du så här: Blanda alla ingredienser utom whiskyn i en tjockbottnad kastrull och koka upp under omrörning. När det har kokat upp blandar du i whiskyn. Använder du en rökig rackare från Islay i Scotland blir smaken extra rivig och god.

Pickles gör du så här: Ansa och skär grönsakerna i fina bitar. Koka betor, morötter, paslternacka och blomkål tills de är mjuka. Olika tid på olika grönasker i vatten med 1 msk salt i. När de är klara lägger du dem fint blandat i glasburkar med knäpplock. Koka ihop 1-2-3 lagen, dvs vatten, socker och ättisksprit tills allt socker löst sig. Tillsätt alla kryddor och häll sedan den varma lagen över grönsakerna, tills det täcker dem. Gott till det mesta!

Så här gör du pesto på grönkål: Skölj och rensa kålen, skär den i strimlor och koka den mjuk den i 5 minuter. Häll av vattnet och krama ur den. Rosta solrosfröna i torr panna och lägg sedan ner alla ingredienser utom salt och vinäger i en mixer. Mixa din pesto och smaksätt med salt och vinäger efter din smak.

Så här gör du relishen: Skär alla grönsaker i strimlor/skivor och klyftor. Koka upp en 1-2-3 lag genom att ta 1 dl socker, 2 dl ättika och 3 dl vatten, lägg även ner kryddorna. Medan lagen fortfarande är varm öser du ner grönsakerna, om du vill föser du ner hela baletten i en snygg glasburk. Den här relishen är smarrig till mycket och kan sparas ett tag i kylen om det skulle bli något över.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Tarte tatin med en underbar kombination av frasig smördeg, seg karamell och friska äpplen.
Nästa inlägg
Blåbärsbullar med cremecheesetopping – för att ombyte förnöjer.

Du borde verkligen prova det här också!

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt