Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Tarte tatin med en underbar kombination av frasig smördeg, seg karamell och friska äpplen.

by Anette Rosvall 2022/09/27
written by Anette Rosvall 2022/09/27
Skriv ut receptet
Betalt samarbete, paj, Tarte Tatin, äpple, Sydtyrolen
7,5K

Med äpplen kan man göra mycket gott. Ibland gör jag mig till och bakar en Tarte Tatin. Älskar kombinationen av frasig smördeg, seg karamell och friska äpplen.

Olika äpplen ger så klart olika karaktär på kakan. De jag provade här var från Sydtyrolen och de är till skillnad från de Svenska, sötare och mildare i sin smak. Men smaken är som baken och ombyte förnöjer. Vill du så prova även att göra en Tarte på rabarber. Du hittar recept på det här.

Här kommer recept på min Tarte Tatin och som fyllning väljer du så klart de äpplen du gillar bäst.

Tarte Tatin med äpplen

Det här behöver du:

1,5 dl socker
100 gram smör
10 stycken skalade och rensade äpplen
3 msk mörk rom
(2 st vaniljstänger)
600 gram färdig smördeg
florsocker

Gör så här:

Tag fram din bästa gjutjärnspanna (utan plastdetaljer) ställ den på värmen och lägg i socker och smör. Nu skall detta smälta till en karamell. När karamellen är bärnstensfärgat drar du pannan från värmen och häller du försiktigt på rom och fröna från din vaniljstång. Lägg ned äppelbitarna med den runda sidan nedåt i karamellen. Kavla nu ut den färdiga degen så att den täcker hela pannan och lägg den över äpplena, vik in försiktigt in kanten. Pudra sedan florsocker över bottnen och picka den med en gaffel. Ställ in hela härligheten i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter eller tills smördegen har fått fin gyllene färg.

Nu kommer det trixiga och här kan det verkligen göra ont om du inte är försiktig. Lägg ett fat över stekpannan OBS! det måste täcka hela pannan gärna med lite överlapp. VÄND nu hastigt! Tänk på att karamellen är het så bränn dig inte, när du har vänt på pajen väntar du en smula så att den hinner svalna lite granna, pudrar massor av florsocker över och serverar sedan med vispad crème fraiche eller vaniljglass.




äpple
0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
En värmande god pumpasoppa med äpple på toppen.
Nästa inlägg
Condiments, tillbehör, såser och röror som passar till det mesta!

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!