Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Battenberg… en kunglig brittisk kaka.

by Anette Rosvall 2022/10/21
written by Anette Rosvall 2022/10/21
Skriv ut receptet
7,4K

Det har hänt och händer en hel del i Storbritannien just nu. Senast var det den alldeles nya premiärministern som avgick hastigt och lustigt. Sedan har ju Drottning Elisabeth gått bort och det är fortfarande lite hallå med prinsar och prinsessor och deras respektive. Men nu tänkte jag visa en lite mer positiv bild av det hela nämligen en Battneberg kaka. Den här kungliga, rutiga, mandeldoftande kakan gjordes för första gången 1884 för att fira bröllopet mellan Queen Victorias dotterdotter och Prince Louis of Battenberg. Den är både stilig och väldigt god, gör den!

Battenberg cake

Det här behöver du:

Kakan:
200 gram rumstempererat smör
2 dl strösocker
3 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl4 msk kaffegrädde
2 droppar gul karamellfärg
2 droppar röd karamellfärg

Fyllning:
En rejäl klick slät aprikosmarmelad
Ett fyrkantingt marsipanlock (cirka 30x30 cm)
Florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader och smöra två avlånga brödformar (1 liter) Lägg gärna ett vaxat papper i botten också så blir det lättare att få ut kakorna när de är klara.
Vispa smör och socker tills det är blekt och fluffigt, tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje. Det är nu du har möjlighet att vispa in massor av luft i smeten, det gör kakan hög och luftig. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det ordentligt i smeten.
Dela nu upp smeten i två lika stora delar och färga den ena delen med gul karamell färg och den andra med röd karamellfärg. Baka av kakorna tillsammans i ugnen i cirka 40 minuter, eller tills kakstickan är torr när du pickar kakan.
Låt kakorna svalna helt innan du skär dem först horisontellt och sedan vertikalt, så att du har flera avlånga delar. Nu tar du ditt färdiga marsipanlock och brer ut det i en ren brödform med vaxat papper i (låt pappret hänga ut över sidorna så blir det lättare att få upp kakan sedan.) Lägg ner kakdelarna i omlott så du får en rutig kaka. Vik över marsipanlocket, och det vaxade pappret och lägg sedan kakan i press ett tag innan du serverar den i fina skivor till en kopp starkt te, och ett glas Madeira)


0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Xarcuteria, en ambitiös spanjor med tapas från himmelen.
Nästa inlägg
Hur kunde det hända? Jag missade ytterligare en viktigt dag!

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Midsommar nalkas – här kommer några måsten till...

2025/06/13

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30
  • Vädret kräver lite varma soppor också!

    2025/06/26

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!