Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Battenberg… en kunglig brittisk kaka.

by Anette Rosvall 2022/10/21
written by Anette Rosvall 2022/10/21
5,3K

Det har hänt och händer en hel del i Storbritannien just nu. Senast var det den alldeles nya premiärministern som avgick hastigt och lustigt. Sedan har ju Drottning Elisabeth gått bort och det är fortfarande lite hallå med prinsar och prinsessor och deras respektive. Men nu tänkte jag visa en lite mer positiv bild av det hela nämligen en Battneberg kaka. Den här kungliga, rutiga, mandeldoftande kakan gjordes för första gången 1884 för att fira bröllopet mellan Queen Victorias dotterdotter och Prince Louis of Battenberg. Den är både stilig och väldigt god, gör den!

Battenberg cake

Det här behöver du:

Kakan:
200 gram rumstempererat smör
2 dl strösocker
3 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl4 msk kaffegrädde
2 droppar gul karamellfärg
2 droppar röd karamellfärg

Fyllning:
En rejäl klick slät aprikosmarmelad
Ett fyrkantingt marsipanlock (cirka 30x30 cm)
Florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader och smöra två avlånga brödformar (1 liter) Lägg gärna ett vaxat papper i botten också så blir det lättare att få ut kakorna när de är klara.
Vispa smör och socker tills det är blekt och fluffigt, tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje. Det är nu du har möjlighet att vispa in massor av luft i smeten, det gör kakan hög och luftig. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det ordentligt i smeten.
Dela nu upp smeten i två lika stora delar och färga den ena delen med gul karamell färg och den andra med röd karamellfärg. Baka av kakorna tillsammans i ugnen i cirka 40 minuter, eller tills kakstickan är torr när du pickar kakan.
Låt kakorna svalna helt innan du skär dem först horisontellt och sedan vertikalt, så att du har flera avlånga delar. Nu tar du ditt färdiga marsipanlock och brer ut det i en ren brödform med vaxat papper i (låt pappret hänga ut över sidorna så blir det lättare att få upp kakan sedan.) Lägg ner kakdelarna i omlott så du får en rutig kaka. Vik över marsipanlocket, och det vaxade pappret och lägg sedan kakan i press ett tag innan du serverar den i fina skivor till en kopp starkt te, och ett glas Madeira)

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Xarcuteria, en ambitiös spanjor med tapas från himmelen.
next post
Hur kunde det hända? Jag missade ytterligare en viktigt dag!

You may also like

Du måste prova att baka Monikas limpa!

2023/04/01

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

2023/03/29

Riesling kommer i massor av olika färger och...

2023/03/27

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt