Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Paj med mördeg, citron, päron och vanilj

by Anette Rosvall 2022/10/29
written by Anette Rosvall 2022/10/29
260

Den här pajen kom till för ett bra tag sedan. Under den hösten hade jag varit och bakat på TV4s Nyhetsmorgon och hade gjort småkakor på lite olika sätt. Jag fick lite deg över både choklad- och vaniljsmak. När jag kom hem fortsatte jag baka med oförtruten energi. Det blev en vacker och god fruktpaj med päron i. Jag tycker att päron är gott till så mycket, smakar himmelskt med mandel i alla former. Päron och vanilj är också en hit, men det jag gillar bäst är päron och citron. Citronen balanserar det söta päronet på ett utomförträffligt sätt. Den här pajen innehåller så klart både päron, citron och lite vanilj så klart – prova vettja!

Mördeg, citron, päron och vanilj

Det här behöver du:

Först mördegen (som räcker till minst 2 pajer)
Ingredienser
1 dl socker
200 g smör
6 dl mjöl
1 st äggula
Ev. smaksättning så som 1 tsk vaniljsocker eller 0,5 dl kakao

Fyllning
6-8 stycken ganska stora päron som du skalar och skär i klyftor
rasp- och saft från 1 citron
några nypor sockor (beror lite på hur söta dina päron är)
15 gram smält smör

 

Gör så här:

Den här mördegen räcker till 2 pajer och kan användas till en massa olika sorters kakor. Jag mixar kallt smör med socker och mjöl i min hushållsassistent tills det blir en massa smulor. Rör ned äggulan och din eventuella smaksättning, häll sedan ut smulorna på en bänk och knådar ihop en fin blank deg.  Jag delade min deg i två delar innan jag smaksatte den, hälften med vanilj och hälften med kakao.

Det här sättet att göra mördeg med hjälp av en assistent är bra för då blir inte smöret så varmt, det gör att kakorna är lättare att baka ut, och de smälter inte ut och håller formen bättre.

Om du vill kan du nu rulla in den färdiga degen och lägga den i kylen i minst en halvtimma. Den håller sig i en vecka i kylen ordentligt inplastad och i frysen lite längre.

Blanda alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och låt den stå där och gosa i hop sig tills pajskalet är klart.

Kavla ut pajdegen så att den blir 0,5 cm tjock. Det går lättare att kavla mellan två stycken vaxade smörpapper. När din deg är tillräckligt tunn så drar du bort det ena pappret och lägger degen i din smorda pajform. Jag använder en i keramik, men du gör som du vill.

Se till att degen ligger lite över kanten så att den inte sjunker ned när du bakar av den. Nu skall pajformen in i ugnen i 200 grader i 10 minuter så att botten blir spröd och god och inte soggar ihop sig utan päronen.

Under tiden kavlar du lite mera mördeg och skär långa remsor av den, jag valde att använda både vanilj- och chokladdeg. Ta ut pajformen och lägg i päronen, antingen huller om buller eller så lägger du dem i ett snyggt mönster. Sedan trixar du på mördegsbanden, jag lade dem omlott, varannan brun, varannan vit. Det blev ganska fint. Garnera eventuellt med riven vit choklad och mandelflarn och ställ sedan in pajen i ugnen i 30 minuter eller tills päronen blivit mjuka och fått lite färg.

Servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.

 

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

chokladhöstmandelmördegpajpäronvanilj
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
En vild, galen och läcker lasagne
next post
Pumpa på tre sätt – picklad, i kräm och pytt. Gott till torsk till exempel.

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt