Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Shepherds Pie med mumsig selleritvist

by Anette Rosvall 2022/10/26
written by Anette Rosvall 2022/10/26
Skriv ut receptet
1,9K

Det tog ett tag innan jag insåg Sellerins storhet. Först tyckte jag bara att hon var ogin och bitter. Men efter att jag lärt mig att tillaga henne på rätt sätt så har bara vår relation växt. Och jag gillar verkligen kombinationen av det söta och det bittra. På rotsellerin gör jag puré eller så bakar jag den långsamt i ugnen och serverar med brynt smör, rostade hasselnötter och lite citronskal. Häromkvällen använde jag även stjälksellerin när jag bjöd på en Brittisk klassiker med en tvist. Det här är ett av de recept jag gjort till Svenskt kött där mängden kött minskats.

Shepherds Pie med selleritvist

Portioner: 6 personer

Det här behöver du:

400g svensk lammfärs
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 morötter, rivna
4 selleristjälkar, hackade
4 msk koncentrerad mörk oxfond
4 msk worcestershiresås
2 dl rött vin
4 msk tomatpuré
2 msk torkade örter (t ex persilja, rosmarin och timjan)
½ krm socker
salt och malen svartpeppar
olja och smör till stekning
2 dl kidneybönor, kokta

Selleripuré:
8 medelstora potatisar, skalade
30g rotselleri, skalad
2 dl mjölk
150g smör
2 dl stark ost, riven
salt
svartpeppar

Till gratinering:
1 dl stark ost, riven

 

Gör så här:

Värm ugnen till 185°C. Fräs färsen i olja och smör och lägg över den i en gryta. Fräs lök, vitlök och morötter, lägg över tillsammans med färsen. Tillsätt fond, vin, worcestershiresås och tomatpuré. Krydda med örter, socker, salt och peppar och rör om. Koka upp och sänk värmen till låg. Låt färssåsen sjuda på minst 40 minuter. Smaka av och justera kryddningen.

Selleripuré:
Dela selleri och potatis i mindre delar. Koka upp saltat vatten, lägg ner rotfrukterna och koka dem mjuka tillsammans.

Pressa dem och vispa ihop till en puré. Koka upp smör och mjölk i en separat kastrull och häll på vätska i omgångar tills du har en fluffig puré. Vänd då ner den rivna osten. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.

Smörj en ugnssäker form och lägg färssåsen i bottnen. Lägg på selleripurén och se noga till att det inte blir några mellanrum mellan formen och purén. Strö över osten och gör sedan ett fint mönster i moset med hjälp av en gaffel. Ställ in formen i ugnen och gratinera 15-20 minuter eller tills moset har fått gyllene toppar.

Servera gärna med en grönsallad med vinägrett.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Hur kunde det hända? Jag missade ytterligare en viktigt dag!
Nästa inlägg
En vild, galen och läcker lasagne

Du borde verkligen prova det här också!

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt