Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Vi hyllar Ivans mormor, lagar pelmeni och skålar i vodka.

by Anette Rosvall 2022/11/01
written by Anette Rosvall 2022/11/01
Skriv ut receptet
2,9K

En gång per år hyllar vi Ivans mormor. Det gör vi genom att laga Pelmeni enligt hennes recept under barnbarnets vänliga men bestämda hand. Ivan talar om hur viktigt det är att knåda degen tills den är smidig och mjuk. Nödvändigheten i att kavla densamma tills den är flortunn, och att absolut under inga omständigheter slarva med hopsättningen av de små pastaknytena. När tillagningen är färdig så äter vi tillsammans och skålar – i vodka så klart – till mormors ära. Ni kanske undrar vad pelmeni är… Det kan jag berätta. Det är en rysk rätt, små degknyten – lite som ravioli – fyllda med kött, svamp eller grönsaker ofta serverade med smetana, dill, ättika och smör. Vill du prova? Då hittar du receptet – ömt nedskrivet av Ivan, tack för det!

Ivans mormors pelmeni (pastaknyten) med tillbehör

Portioner: 6

Det här behöver du:

Ingredienser:
0,5 kg nötfärs
0,5 kg fläskfärs
2 stora gula lökar, finrivna
0,75 kg vetemjöl

5 ägg
vatten
salt
malen vitpeppar

Ingredienser såser
Sås 1
2 tuber pepparrot
4 dl gräddfil eller smetana (rysk surgrädde)

Sås 2
8 dl gräddfil eller smetana (rysk surgrädde)
1 paket bacon
2 stora vitlöksklyftor
ett knippe dill

Sås 3
ättikssprit
vatten
salt

Gör så här:

Blanda nöt- och fläskfärs, riven lök, salt och malen vitpeppar i en skål. Tillsätt en skvätt vatten, tills färsen fått en lite ”lös” konsistens.

Häll ut 0,75 kg vetemjöl på en ren yta, gör en krater i mitten och blanda i 5 ägg. Vispa in äggen i mjölet med en gaffel och tillsätt lite vatten och bearbeta degen länge och hårdhänt tills den känns smidig. Knåda ordentligt, degen ska vara seg och elastisk. Stycka degen och mjöla underlaget om det behövs. Kavla ut degbitarna till 2 mm tjocklek och stansa rundlar (c:a 7 cm i diameter) med ett glas.

Mjöla en bricka och lägg på rundlarna. Lägg en full tesked färs i mitten av varje rundel. Klistra ihop rundeln till en halvmåne och klistra sedan ihop ändarna till en ”ros” (”kragen” ska gå rejält om lott).

Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och lägg i knytena. Häll på ett glas kallt vatten när de kommer upp till ytan första gången så att de sjunker till botten igen. Gör om proceduren en andra gång. Tredje gången knytena kommer upp till ytan är de klara (om det är hög värme på plattan kan det räcka med två uppkok). Ta upp knytena omgående med hålslev/träsked och lägg över dem på ett stort fat. Det är viktigt att de inte går sönder, då rinner buljongen som bildats inne i knytena ut! Hyvla smör över dem med osthyvel och ät genast.

Servera med grovmalen svartpeppar, en smörklick och nedanstående såser och ättiksblandning.

Sås 1: Blanda en hel tub Winborgs pepparrot i en skål med 4 dl gräddfil eller smetana. Smaka av med lite salt. Smaken ska vara rivig, men inte starkt som wasabi.

Sås 2: Stek bacon tills det är krispigt tillsammans med hackad vitlök (får ej bli bränd!). Finfördela baconet och blanda ner detta tillsammans med vitlöken och ett rejält knippe färsk dill i en skål med 4 dl gräddfil eller smetana.

Sås 3: Blanda 40/60 ättikssprit och kallt vatten i ett glas. Häll på tallriken vid sidan av och doppa knyten i.

Iskall vodka passar bäst att dricka till, men rödvin eller öl går också bra. Tranbärsjuice eller syrlig lingonsaft passar väldigt bra till och hjälper matsmältningen. Vid infrysning, för över de okokta pelmenyna till en stor ugnsplåt och ställ direkt in i frysen, utan att täcka över dem. Tillagas enligt samma princip som de färska pelmenyna.

0 comments 3 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Pumpa på tre sätt – picklad, i kräm och pytt. Gott till torsk till exempel.
Nästa inlägg
Såld på historier om kärlek, underbar doft av apelsinblom och smaken av den godaste chokladfondanten med kolahjärta.

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!