Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en kopp kaffe…

by Anette Rosvall 2023/02/28
written by Anette Rosvall 2023/02/28
353

Jag tänker tipsa om en marsipantårta eftersom det snart är ”Fössta tossdan i mass” men även en smarrig en med choklad- och körsbärsfyllning. För tårta som tårta tänker jag! Har ni hört den gamla slagdängan ”Kaffe utan grädde är som kärlek utan kyssar”? Jag lägger alltså till musik och tårta till den ekvationen. Tänk så härligt att ta en go-fika med trevligt sällskap och samtidigt lyssna på passande musik. Om andan faller på kan man ju kyssas också för all del. Här får du dels ett nytt recept på en smarrig tårta med choklad- och körsbärsfyllning, men även en gammal goding Min variant på marsipantårta. Kaffet, musiken och sällskapet får du fixa själv.


Snart är det ”fössta tossdan i mass” eller första torsdagen i mars om man inte pratar småländska. Då vankas det massipantåta eller marsipantårta dåra. Det är ju sedan gammalt. Min variant på sagda tårta är lite syrligare och lite mer färglad i allafall på insidan. Just till denna tårta använde jag ett vitt marsipantäcke. Fyllningen består av syrlig hallonkräm, och en citrongrädde randig av Lemon Curd. Som den lösningsorientera person jag är så nyper jag försiktigt ihop marsipanen i slutet. Då ser det ut som en liten kjol och man behöver inte bry sig om att marsipantäcket blir knöligt och sträcker sig fult över den fina kullen.

Marsipanrårta på mitt sätt


Gräddtårta med choklad- och körsbärsfyllning

Det här behöver du:

KAKA
4 ¾ dl vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
2,5 dl kakao
0,5 tsk salt
170 gram smör rumsvarmt
3,5 dl farinsocker
2,25 dl socker
3 stora ägg (uppdelade i vita och gula)
3,5 dl kaffegrädde
2 tsk vaniljsocker

FYLLNING
2 dl fast körbärsmarmelad
3 dl vispgrädde

och Anettes Chokladmousse
3 dl vispgrädde
150 gram choklad
3 äggulor
0,5 dl ljust muscovadosocker
1 msk starkt kaffe
zest från en apelsin
eller någon annan valfri smaksättning

Dekorera med karamelliserade valnötter och färska röda bär

Gör så här:

Kakan
Sätt ugnen på 160 grader och ta fram 3 stycken formar med löstagbar botten. Smöra och mjöla dem och ställ dem åt sidan medan du siktar mjöl, bikarbonat, kakao och salt i en skål. Vispa smöret tills det är mjukt och smidigt (cirka tre minuter med elvisp). Tillsätt farin- och strösocker och vispa tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje. Häll sedan de torra ingredienserna i smeten i omgångar tillsammans med mjölk och vaniljsocker. Häll smeten i kakformarna och grädda i 20–30 minuter eller tills bakstickan är torr när du tar ut den. Låt kakorna svalna innan du lägger på fyllningen.

Ta fram tre stycken vispskålar. Vispa grädden fluffig i en av dem, vispa äggulor och socker i den andra och ställ den tredje på ett vattenbad och smält chokladen där i. När grädden är lagom fluffig blandar du ner äggulesmeten, apelsinzesten, den nymortlade kardemumman och kaffet. När chokladen har smält låter du den svalna ett ögonblick sedan vänder du ner den i ägg/gräddsmeten. Häll moussen i en spritspåse och låt den vila i minst en halvtimme i kylen.

När moussen har vilat så är det dags att montera tårtan. Spritsa först ett tunt lager på den nedersta botten. Spritsa sedan en kant runtom och fyll på med körsbärsmarmelad. Lägg på nästa botten och gör samma sak med den. På med locket och låt tårtan stå kallt tills den ska serveras. Precis innan servering täcker du den med vispad grädde och dekorerar med färska röda bär, karamelliserade valnötter och små kluttar av vispad grädde.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.
next post
Här tipsar jag om några av mina bästa vegetariska rätter.

You may also like

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Något av det mysigaste jag vet…

2023/02/23

Men då är det äntligen dags för semlor....

2023/02/21

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt