Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Håll tummarna för bubbel till midsommar!

by Anette Rosvall 2023/06/08
written by Anette Rosvall 2023/06/08
Skriv ut receptet
9,5K

Om du vill ha din bubblande fläderdryck till midsommar, får du hålla tummarna för att flädern blommar ett par dagar innan. Bubblet behöver vila mellan 2 till 4 dagar för att få sin härliga champagne-karaktär. Det är gott med fläder, och extra festligt med fläderbubbel och lite mallig kan man vara när man smäller upp korkarna och serverar sin egengjorda champagne med jordgubbar, citron och vackra isbitar med blommor i.

Här kommer även några andra smarriga saker du kan göra med din fläder. Bland annat det bästa jag någonsin gjort…. (förutom mina barn dåra ;))

fläder, citron, nowaste, marmelad, recept
Fläderdricka
Jordgubbs- och flädermarmelad
Rosvallskans restflädermarmelad
Fläderdricka med gin

Fläderblomschampagne

Det här behöver du:

Fläderblomschampagne
3,5 liter kokande vatten + 5 dl iskallt vatten
1 kg socker
20 stycken fläderblommor
1 msk vitvinsvinäger
zest och saft från 4 ekologiska citroner (var noga med att inte få med ngt av det vita, då kan det bli beskt)
en liten nypa torrjäst

 

Gör så här:

Ta fram din största kastrull och koka upp vattnet, häll i sockret och rör om tills det har löst upp sig. Lägg sedan i dina rensade blommor, det kalla vattnet, skalet, saften från citronen och vinägern. Rör om ordentligt och låt sedan blandningen svalna, när det är ordentligt svalt blandar du ned jästen, se till att blommorna på något sätt är under vätskan och lägg över en handduk. Låt kastrullen stå svalt och jäsa i 2-4 dagar, kika på den lite då och då. Så fort den känns lite spritsig så är den klar. Häll upp champagnen på rena kokade glasflaskor med ordentligt knäppkork. Var noga med att lämna ungefär 5 cm tomt upp till locket så att gasen får utrymme att expandera. Om du häller drickan på plastflaskor är det jätteviktigt att du håller noga koll på dem så att de inte exploderar. Det blir bra tryck i den här drickan, servera den sedan iskall med jordgubbar, citronskivor och isbitar

drickafestfläderjordgubbarmidsommar
4 comments 5 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
S.O.S = Sill, ost och snaps! Här kommer smarrigheter till midsommar.
Nästa inlägg
The only pain i need is Cham-pajn – men Cremant funkar också ibland!

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

4 comments

En länk till bubbeldricka! | Anette Rosvall | DinVinguide.se 2013/06/15 - 11:29

[…] Anettes Fläderchampagne! […]

Henrik - En salig soppa 2013/06/17 - 21:12

Läckert, detta måste provas. Hoppas verkligen på att kunna hitta några blommor i år. Ont om dem i Göteborg :/

Vilken trevlig sida du har, hit lär jag komma med jämna mellanrum. Bokmärkt och klar 🙂

Anette Rosvall 2013/06/18 - 08:50

Håller tummarna för att du hittar fläder och tackar för komplimangen! Välkommen åter 😉

Maria 2013/06/27 - 08:36

Å det där låter helt ljuvligt! Nu måste jag ragga upp ett fläderträd 🙂

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!