Japp! Du hörde rätt… en mörk syndig chokladmousse som serveras lite o-ortodoxt tillsammans med långsamt bakade tomater, en frisk och grön olivolja, flingsalt och honungs-knäckiga valnötter. Det blir liksom en mjuk, pepprig, knäckig och söt dessert som sitter som en rackarns smäck i munnen. Den första gången jag gjorde denna goding var 2013 på ett event som hette ”Vin möter mat”. Det var en underbar tillställning där människor från alla delar av den gastronomiska världen träffades och skapade underverk… ja som det här till exempel haha!
Drick gärna portvin till… det skulle jag göra
Fonseca Vintage Port #92182Graham’s Six Grapes Reserve Port #8045Graham’s Late Bottled Vintage #8000Niepoort Bioma Crusted Port #93982
Chokladmousse med olivolja och långsamtbakade tomater
Valnötter karamelliserade i honung¨
1 näve nötter
ca 0,5 dl flytande honung
Långsamt bakade tomater
Några klasar med små körsbärstomater
En skvätt balsamvinäger
eventuellt en nypa socker
Gör så här:
Börja med att lägga gelantinbladet i kallt vatten. Hacka chokladen i små bitar och smält den försiktigt, ställ åt sidan. Vispa ägg och socker fluffigt och ställ även fluffet åt sidan. Värm 1 dl grädde på spisen tills den sjuder, tag av från värmen och låt svalna en smula, krama ur vattnet ur gelantinbladet och rör ned det i den varma grädden tills bladet är smält. Nu skall du vara lite snabb i vändningarna. Ned med äggvispet, den smälta chokladsmeten och gelantingrädden i 4 dl grädde och vispa för allt vad tygen håller. Var noga med att det blandar sig ordentligt. Nu ställer du in moussen i kylen i minst 1 timma.
Nu sätter vi ned ugnsvärmen till 100 grader. Vänd runt tomaterna i balsamvinägern och strö eventuellt lite socker över. Låt dem gå i minst 1 timme i ugnen. De skall bli skrumpna och torrare. Då kommer sötman fram.
Hacka dina nötter i lite lagom storlek, och häll på honungen, vänd runt så att alla nötter får honung på sig. Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper på en plåt, och ställ in i ugnen på ca 175 grader i ungefär 10-15 minuter. Men var noga med att kika på nötterna hela tiden om de bränns vid så är det inte gott alls.
Servera moussen som ett ägg (det gör du med varma skedar) strö nötter över, drissla på lite olivolja, lägg en eller två långsamtbakade tomater vid sidan och strö tills sist några korn flingsalt över hela anrättningen.