För att vara hållbar, klok och faktiskt också tänka lite på plånboken gör jag en asiatiska biffsallad på mina grillrester. Häromdagen slängde vi en bit älg på grillen och det blev ett stycke över. Det skar jag i fina strimlor och lät bada en stund i en chilihet dressing. Vill du också vara klok, smart och ekonomisk följ instruktionerna här nedanför och njut. Kanske med ett smarrigt rieslingvin med lite restsötma. För du vet väl att chili och vin med just restsötma dansar mjuk och härlig tango i munnen.
Kloster Eberbach Riesling #6257Kung Fu Girl #2690Sankt Anna Riesling #2120
Asiatisk biffsallad på grillrester
Det här behöver du:
600 gram biff eller karré (använd gärna resterna av det kött du grillade igår)
300 gram nudlar, vi valde äggnudlar (koka enligt förpackningen)
Här kan man använda grönsaker efter tycke och smak, t ex:
morötter, sugarsnaps, små körsbärstomater i halvor, tunt skivad salladslök, röd paprika i bitar.
Dressing
2 st lime, pressade
2 stora vitlöksklyftor, rivna
2,5 cm färsk ingefära, fint riven
0,5 dl fisksås
0,5 dl sesamolja (eller mer om så önskas)
0,5 dl japansk soya
0,5 ponzusås (går att byta ut mot hälften limejuice blandat med hälften soya)
en klick svensk honung
1-3 röda chilis fint hackade (du väljer hur många)
0,5 kruka färskt koriander hackas (spar de fina bladen och toppa salladen med)
Garnering
0,5 kruka koriander, toppa salladen med de fina bladen
1 msk rostade nötter
Gör så här:
Börja med dressingen så att den sedan får stå och dra. Pressa lime i en skål, ner med riven vitlök och ingefära samt resten av ingredienserna. Smaka av med salt, peppar, socker, hetta eller syra så dressing blir så god som du vill ha den. Ställ åt sidan!
Stek köttet som du vill ha det, eller använd gårdagens grillrester. Blanda ihop alltsammans med dina preppade grönsaker och servera sedan med koriander, rostade nötter och ännu mer dressing.