Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Har vi pratat om sommarens bästa restmat, salladen?

by Anette Rosvall 2023/07/10
written by Anette Rosvall 2023/07/10
Skriv ut receptet
1,4K

På sommaren är det oftast ganska lätt att laga mat för mig. Det enda jag egentligen är sugen på är filmjölk med färsk frukt, grillat, sill och färskpotatis och så sallader av olika slag. Det bästa med sallader är att du kan göra det på nästan allt och framför allt det som du grillat kvällen innan. För tänk en god asiatisk biffsallad på köttet du åt till middag. Eller en smarrig laxsallad med pepparrot- eller hjortronsås på fisken som slängdes på gallret tidigare. Grillade grönsaker blir som nya tillsammans med feta- eller getost och en smarrig dressing. En burk tonfisk tillsammans med ägg, gröna bönor och lök blir en nicoise och när jordgubbarna som blivit över får sällskap av chili, tomater och burrata så sjunger änglarna och även dina smaklökar! Ja, Det är verkligen hur lätt som helst att göra stordåd på gårdagens kvällsmål. Här nedanför hittar du några förslag på sånt man kan slänga ihop. Nedanför hittar du 3 olika sorters potatissallad, prova allihopa vettja och säg vilken du gillar bäst!

Burrata med röd och stingig sallad säger ping till smaklökarna.
Grekisk sallad
Sallad Nicoise
Sallad med rökt lax, ägg och picklad lök.
Tomatsallad med parmesan
Asiatisk biffsallad

Potatissallad på 3 sätt

Portioner: 4

Det här behöver du:

Potatissallad med vinäger och senap
500 gram kokt och skivad potatis
1 buljongtärning
4 msk vitvinsvinäger
6 msk neutral olja
ev en nypa socker
1 rejäl matsked fransk senap
10 cm fint skivad purjolök
en näve finhackad persilja
salt och svartpeppar

Potatissallad med majonnäs
500 gram potatis, kokad och kall i kuber
2 dl creme fraiche
0,5-1 dl majonnäs
1-2 msk senap av valfri sort
1 dl saltgurka, hackad
1 silverlök (eller gul lök) finhackad
5 cm purjolök (det vita) finhackad
salt och svartpeppar från kvarnen

Anettes italienska potatissallad
500 gram små färskpotatisar, rostade i ugnen
1 citron, skal och saft
4-6 msk pesto (gör själv eller köp färdig)
1 dl fint riven parmesanost
2 vitlöksklyftor, rivna
1 rödlök, finhackad
1 rejäl näve soltorkade tomater, skivade
en näve ruccola
salt
svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

Tysk potatissallad, gör så här:
Skala och skiva potatisen i tjocka skivor. Koka försiktigt i vatten med en buljongtärning tills de är färdiga. Häll av vattnet och låt potatisen vila i durkslaget medan du gör dressingen. Vispa ihop vinäger, olja, senap, salt, peppar och eventuellt en nypa socker i en skål. Lägg ner potatisen i dressingen och vänd försiktigt runt så att alla potatisar får smaka på dressingen. Smaka av med salt och peppar och toppa sedan med finhackad purjolök och persilja. Servera kall eller rumstempererad!

Potatissallad med majonnäs
Använd kall, kokt potatis och skiva den i fina kuber, ställ åt sidan. Blanda övriga ingredienser till en dressing, smaka av med salt och peppar. Vänd ner potatisen och låt stå ett litet tag. Servera kall eller rumstempererad!

Anettes italienska potatissallad gör så här:
Skrubba och dela i halvor, lägg på en ugnsplåt och rosta tills potatisen fått en frasig yta. Brukar ta cirka 40 minuter på 200 graders ugnsvärme (men håll koll på dina potatisar så de blir mjuka inuti och frasiga på ytan) Under tiden gör du din dressing. Blanda pesto med citronskal och saft, riven vitlök, parmesan och fint hackad rödlök. Smaka av med salt och peppar. När potatisen är klar vänder du ned den i dressingen och blandar till sist ner ruccolan och de soltorkade tomaterna. Servera gärna ljummen!

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Gör en asiatisk biffsallad på dina grillade rester.
Nästa inlägg
Anettes bästa fisksoppa och så glöm regeln rött till kött och vitt till fisk. Allt är en fråga om balans och smak.

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!