Har du provat att grilla dina stenfrukter? Aprikoser, nektariner, persikor och plommon blir extra söta och saftiga när de får en liten stund på grillen. Vi gjorde det för ett tag sedan och när de var helt klara fick de dels hoppa ner i en rom-socker lag. Tillsammans med färska jordgubbar serverades de små liven med en yoghurt- och gräddkräm. Men så gjorde vi också en smörstekt toast med honung och getost. Det var en smaksensation från himmelen som jag verkligen inte vill att ni ska missa. Så här kommer recept och som vanligt även lite tips på vad du kan dricka till…
Petite Orange Pinot Gris #55206Innocent Bystander Moscato #2531
Grillade stenfrukter med getost på smörstekt bröd
Portioner:4
Det här behöver du:
800 gram stenfrukt - du väljer vilken, allt blir lika gott 😀
1 citron, skal och saft
4 rejäla matskedar honung - svensk så klart!
1 tsk nymortlad kardemumma
4 skivor surdegsbröd
en klick smör
200 gram getost, helst den utan kant som går lätt att mosa
flingsalt och om du vill några drag med pepparkvarnen (jag använde Timutpeppar)
Dekorera med något vackert grönt från landet och om du är på det humöret lite rostade och krossade nötter eller frön.
Gör så här:
Börja med att värma du honungen försiktigt på spisen, bara tills den blir rinning. Ta kastrullen av plattan och riv ner citronzest, kläm ur citronsaften och blanda ner den nymortlade kardemumman. Mosa getosten och stek eller grilla dina smörade brödskivor till perfektion. Lägg upp brödskivorna på varsin assiette eller på ett serveringsfat, dela den mosade getost systerligt på brödskivorna.
Nu är det dags för att grilla frukten detta görs med fördel då glöden är perfekt. Släng på dina urkärnade och halverade stenfrukter på gallret (är det små frukter så kan du behöva ett galler med lite mindre mellanrum så frukten inte ramlar ner i glöden) Låt frukten få en yta och snygga ränder. Lägg dem med grillytan uppåt ovanpå getosten och ringla sedan honung på toppen. Salt och peppar och om du vill kan du dekorera med något smarrigt grönt. Vi använde basilika men det funkar med mynta och timjan också. Smaklig spis!