Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Wooop Wooop Semmeltider börjar närma sig!

by Anette Rosvall 2024/01/20
written by Anette Rosvall 2024/01/20
Skriv ut receptet
657

Lyckan är total för snart FÅR man äta semlor igen. Ja, jag vet, det har smygstartat både här och där. Jag har – om sanningen ska fram – redan ätit min allra fösta semla. Eller halva semla för jag delade med mig systerligt till en kompis mamma. Hon blev glad, jag blev gladare! Kompisen fick en hel och han var nog gladast av alla. Vill du också bli glad kan du med fördel prova någon av nedanstående recept. Där hittar du recept på en chokladsemla med hasselnötsfyllning, en briochesemla med aprikos- och apelsinfyllning, en vuxen chokladsemla med kaffe- och konjakssmak, en saffranssemla, en musmsig och lite snabbare semmelkladdkaka samt min alldeles underbara mandelmassa. Dessutom en klassisk semla med rostad mandel och hel del dryckestips som passar finfint till bakverken. Klicka på länkarna och prova vetja, vilken blir din favorit? (jag för man måste ju prova sig fram till den stora dagen, så man vet vilken man ska njuta av då)

Chokladsemla med hasselnötsfyllning
Briochesemla med aprikos- och apelsinfyllning
anette rosvall, recept, choklad, semla, semeltider,
En vuxen chokladsemla
recept, anette rosvall, semla, gul, saffran
Saffranssemla
Semmelkladdkaka
Min egna mandelmassa

Klassisk semla med fyllning av salt, rostad mandel.

Det här behöver du:

Bullar (stort runt lock)
150 gram smör
5 dl rumstempererad gräddmjölk
25 gram jäst
1,5 dl strösocker
1 +1 st ägg (spar ett för att pensla bullarna med)
1 nypa salt
cirka 10-12 dl vetemjöl

1 ägg att pensla bullarna med

Mandelmassefyllning
4 dl mandlar skalade
1 dl mandlar rostade salta (finns i lösvikt i livsmedelsbutik)
3 dl florsocker
1 dl äggvita
2 st bittermandlar
3 tsk nymald kardemumma

Servera med vispad grädde och siktat florsocker

Gör så här:

Bullarna gör du så här: smula ner jästen i en bunke och häll på socker och salt. Låt jästen smälta lite i sockret och rör sedan ut jästen i degvätskan. Nu ner med resten av ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg, knåda sedan minst 10 minuter för hand eller 5 i en maskin tills du får en sidenblank deg med glutentrådar. Låt sedan degen jäsa i en timme, rulla ut 15-20 bullar och låt dem jäsa ytterligare en timme. Sedan skall de penslas med ägg och sedan gå i ugnen i cirka 20-25 minuter.

Fyllningen gör du så här: Börja med att rosta 1 dl mandlar med skal i 175 grader i 10 minuter. Lägg dem sedan i en mixer. Ta bort skalet på resterande 4 dl mandlar genom att koka dem i vatten i några minuter, därefter går det lätt att plocka sedan av skalet. När de är nakna lägger du även dem i mixern. Mixa nu mandlarna tills det blir finhackade. Tag bort 1 dl av mandelhacket, och kör resten med övriga ingredienser tills du har en slät massa. Du kommer säkert att behöva skrapa runt lite i botten för att få en jämn massa. Fös sedan ner alltsamma i en plastbunke och vänd ner de finhackade mandlarna.

När du ska göra dina semlor gör du så här: Gröp ur semmelbullarna fyll på med mandelmassefyllning. Om den är lite för hård så späd den gärna med lite ovispad grädde. Spritsa eller lägg på vispgrädde, lägg på locket, sikta florsocker över locket.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Moroten behöver också lyftas!
Nästa inlägg
Smak av ek i vinet!

Du borde verkligen prova det här också!

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Vit sparris på skinka med spenat och parmesan!

2025/06/09

Picknick-tider stundar! Vad packar du i korgen?

2025/05/28

Getost en favorit till Sauvignon Blanc!

2025/05/21

Två olika sorters churros

2025/05/20

Ostkex och baconinlindade dadlar med mandel – smått...

2025/05/13

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!