Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

by Anette Rosvall 2025/11/03
written by Anette Rosvall 2025/11/03
Skriv ut receptet
381

Första gången jag åt Pasta alla Norma var på en resa till Sicilien. Vi hade just kommit fram till det lilla hotellet där vi skulle bo – trötta, hungriga och lite yra av värmen. Ut på terrassen kom en stor träbräda, täckt av pasta i de vackraste röda och lila nyanser. Mogna tomater, aubergine, kapris och basilika – allt som Sicilien doftar av.

Det var enkelt men oändligt gott. Solvarma smaker, sötman från tomaterna, den lena auberginen och det där lilla salta stinget från kaprisen. Pastan var perfekt al dente, förstås. Jag tror aldrig att pasta har smakat så gott som den gjorde där, under en fläktande pergola med ett glas vin i handen och Medelhavet i fjärran.

Pasta alla Norma är en rätt med historia och stolthet. Namnet sägs komma från Bellinis opera Norma – den var så god att man helt enkelt utbrast: “Det här är en riktig Norma!”. Om du inte har lyssnat på den så är tipset att spela den episka Casta Diva medan du fräser din aubergine. Kanske blir det extra gott då?!

Det fina är att du kan göra den hemma, och även om svenska auberginer kanske inte smakar riktigt som de sicilianska, så bär rätten ändå med sig samma generositet. Jag brukar börja med att fräsa kapris i riktigt het olja, då får de liksom en lite knaprig yta och ger en god sälta till rätten. Resten av receptet hittar du här nedanför. Men även några andra smarriga rätter med auberginen.

Melanzane parmegiano
Aubergine Schnitzel

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

Portioner: 2

Det här behöver du:

1 aubergine, i bitar
1 gul lök, finhakad
1-3 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk kapris
6 msk tomatpuré
olja att steka i
4 tomater, grovt hackade
(eller en burk tomatkross av god kvalitet)

Smaksätt med salt (smaka av och tänk på att kaprisen är salt), svartpeppar torkad eller färsk basilika
Servera med nykokt pasta, riven pecorino och ett gott glas vin.

Gör så här:

Börja med att skära auberginen i bitar, salta dessa och lägg i ett durkslag så den får rinna av en smula medan du fixar resten. Hacka lök och vitlök fint, häll nu en skvätt olja i en panna och häll ner kaprisen i den. Låt kaprisen bli en smula friterad innan du slänger ner din hackade lök tills den är mjuk och medgörlig. Nu är det dags för auberginen, torka av överskottet av salt. Fös ner dem i den heta oljan, de skall få lite frasig yta. När det är klart så skall tomatpurén också ned i den varma oljan så du känner doften av somriga tomater. Till sist skall även tomaterna ner, om du använder färska tomater så skär dem i grova bitar och ta bort skrufset. Annars häller du ner burktomaterna och låter allt puttra en stund, tills du har en sås. Smaksätt nu med kryddorna i receptet. Jag brukar alltid krydda i omgångar, så börja med lite granna, låt såsen koka och sedan påt igen!

Till sist kokar du den pasta du vill ha, häller av vattnet och föser ner den i såsen. All pasta skall bli kladdig och röd utav såsen. Servera med grovt riven pecorino, färska basilikablad och ett gott sicilianskt rödvin.

Smaklig spis!

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.
Nästa inlägg
Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Lämna gärna en kommentar Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!