Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

by Anette Rosvall 2025/10/31
written by Anette Rosvall 2025/10/31
Skriv ut receptet
269

Fredagsmys behöver inte alltid vara tacos. Ibland får det gärna glittra lite mer. Tänk ett glas kall bubblig dryck, små varma ostfyllda gougères och en sked lavendelhonung att ringla över. Krämigt, frasigt, salt och sött – allt på en gång.

Gougères låter franskt och krångligt, men är egentligen bara små, luftiga munsbitar av chouxdeg och ost. Man kan även presentera dem som petit chouxernas salta kusin. De är för det mesta är fyllda eller gjorda med någon sorts ost. I detta fall blandade jag ner getost och västerbottensost i smeten. De små godingarna fick dessutom sällskap av en förunderligt god honung. Brödet, den syrliga getosten och den lite blommig sötman från honungen… sitter som en smäck tillsammans med ett mousserande vin. Citronhonungen ger en elegant liten twist – den där oväntade lilla smaken som får folk att höja på ögonbrynen och säga “men vad är det här?”.

Till bubblet kan du också duka fram några andra smarriga tilltugg. Vad sägs om friterade arranchini, två små snittar med laxmoll och ren, ostron med rödvinsvinägrett och en laxtartar på friterat rispapper med syrad lök (ja, jag gillar fortfarande syrad lök 😉 )

Arancini
Laxmousse med forellrom och råbiff på ren med svenska smaker.
Ostron med gurkgranite och timjanmajonäs
Laxtartar på friterat rispapper

Det behöver inte vara mycket, bara gott. Och bubbligt här är några bra varianter!

Champagne Charles Ellner Grande Réserve, 2015 #7960
Clotilde Davenne Cremant de Bourgogne Extra Brut
Alta Alella Mirgin Reserva Brut

Ostfyllda gougers med citrondoftande honung

Det här behöver du:

Ostfyllda gougers
2,25 dl vatten
125 gram smör
0,5 tsk salt
0,5 tsk senapspulver
2,5-3 dl vetemjöl (beroende på hur fuktig eller torr din ost är)
200 gram färskost
200 gram riven vällagrad ost
4 stora ägg

Citrondoftande honung
2 dl honung
några droppar citronsaft och lite zest

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 225 grader.Sedan ställer du en kastrull på spisen, och föser ner vatten och smör. När smöret smält och vätskan kokar drar du av vattnet och häller ner vetemjöl, senapspulver och salt. Rör/vispa för kung och fosterland – jag brukar hälla ner den varma smeten i min assistent då går det bättre. Ju mer du vispar desto fluffigare och plufsigare blir dina färdiga gourgères.

Nu skall äggen ner i smeten, ett i taget, vispa ordentligt mellan varven. Till sist blandar du ner den rivna osten och färskosten i smulor. Vispa igen tills du har en fluffig och väl blandad smet.

Häll upp i spritspåse och spritsa cirka 30 kluttar på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt sedan gå i ugnen i cirka 5 minuter för att få färg, sänk sen ugnsvärmen till 175 och baka av i ytterligare cirka 15-20 minuter. Håll ett getöga på puffarna så att de inte blir brända.

När de är klara tar du ut dem och ringlar försiktigt och tunt över honungen. Ät dem gärna ljumna!

Värm honungen försiktigt på låg värme i en kastrull, när den blivit flytande så droppar du ner lite citronsaft och river ner lite zest också. Sedan låter du den svalna lite granna. Dekorera gärna med någon fin ört!

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner
Nästa inlägg
Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!