Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Vinsten, fällning och annat skumt

by Anette Rosvall 2020/05/18
written by Anette Rosvall 2020/05/18
4,3K

Vin är en naturprodukt som påverkas av allt runtom och det kan hända mycket i en vinflaska också efter den hamnat på Systembolagets hylla. Jag har en vän som jobbar på sagda bolag och häromdagen kom en kund och ville lämna in en flaska som hen tyckte var felaktig. Vad var det då som kunden hade hittat och vad finns det andra saker som kan gömma sig i en vinflaska?

Vinsten är en sorts fällning
Det finns lite olika sorters fällning i vin allt ifrån en grumlig sörja som oftast uppkommer i mogna viner. Till små flingor eller stenar i botten på flaskan som du även kan hitta i unga viner. Orsaken är oftast att vinmakaren vill hålla sitt vin naturligt och inte filtrera bort några smakämnen. De du ser på bilden har ovan är små glasliknande kristaller på undersidan av korken. Det ser ut som om det hamnat glassplitter i flaskan men det är en helt ofarlig och alldeles naturlig kemisk reaktion. Det korrekta kemiska namnet är ”Kaliumvätetartrat” och uppstår när vinet hålls svalt. Då reagerar vinsyran i vinet med kalium som är ett av de vanligaste ämnena i en vindruva. Vissa vinmakare kyler innan buteljering och silar sedan vinet för att kunden ska de små stenarna.

De vinfärgade flingorna eller sjoken och den mognadsfällningar som till och med kan bli till en grumlig sörja i botten av flaskan är också helt naturliga och bildas av vinets olika beståndsdelar som jäst och micro-organismer. Vissa vinmakare hävdar till och med att fällningarna förhöjer smakbilden. Det du kan göra om du hittar fällning i din flaska är att ställa den rakt upp en bra stund innan du öppnar den så att allt flyter till botten, och sedan försiktigt dekantera vinet till en karaff. Är det rikligt med fällningar kan en sil vara bra att ha till hands.

Det finns flera defekter de flesta har med doft och smak att göra men det skriver jag mer om en annan gång!



0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Gremolata ett grönt och piggt lifehack
Nästa inlägg
Min Club sandwich

Du borde verkligen prova det här också!

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Dags för kräftor, och alla goda tillbehör!

2023/09/01

Är det dags för sommarens sista aperol?

2023/08/26

Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

2023/08/19

Släng inte maten, utan ta hand om dina...

2023/08/15

Picklad pumpa och gnocchi i ljummen sallad

2023/08/09

Sesamstekta lax- och krabbollar med stingiga nudlar.

2023/07/14

Anettes bästa fisksoppa och så glöm regeln rött...

2023/07/12

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt