Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Sydafrikas viner

by Anette Rosvall 2020/07/13
written by Anette Rosvall 2020/07/13
1,1K

Alla sätt är bra utom det dåliga säger man ju. Nu har Sydafrikas regering försökt att ta tag i den i landet skenande pandemin genom att stänga gårdsförsäljning av vin. Det har fått oönskade konsekvenser. Enligt min vän och kollega Maja Berthas som arbetar för WOSA (Wines of Southafrica) så kan beslutet betyda slutet för många producenter. Minst hälften av den totala omsättningen i branschen kan försvinna. Lyckligtvis får man fortsatt exportera. Så jag vidarebefordrar Majas vädjan att vid nästa köp överväga en flaska från Sydafrika nästa gång du står på Systembolaget eller beställer ett glas på din restaurang. Plus tipsar om några av mina favoriter i lite olika kategorier.

  • Pongrácz Brut # 7628
  • Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé #71747
  • Mulderbosch Rosé #6077
  • Franschhoek Cellar Reserve #2489
  • Spier Signature #2234
  • Jonty’s Ducks Pekin Red #2243
  • Meerlust Rubicon #2026
  • Nederburg Noble Late Harvest #2741

Pongrácz Brut # 7628 – Utav druvorna pinot noir och chardonnay gör man detta mousserande vin som bjuder på doft och smak med hög syra. Toner av gröna äpplen, grön melon och en viss brödighet.

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé #71747 – är ett torrt och mousserande vin som bjuder på en fin rosa färg med doft av färska svenska jordgubbar samt en fin mousse.

Mulderbosch Rosé #6077 – Ett stilla vin med samma tryck i de rosa nyanserna hittar. Hallonrött, friskt med toner av svarta vinbär, blodgrape och en rökt ton som fungerar fint till grillad kyckling, fisk eller till vegetariska rätter.

Franschhoek Cellar Reserve #2489 – ett elegant vin från Sydafrika med väl avvägd frukt och fatkaraktär, hög syra, smak av citron, grapefrukt, pomelo och mandel samt en grusig mineralitet. Mumma till skaldjur och grillad fisk.

Spier Signature #2234 – ett vitt vin med en fruktig karaktär med toner av krusbär, mogna gula päron och en krämig munkänsla av bivax. Även detta vin är smarrigt till skaldjur och fisk men passar även till vegetariska rätter.

Jonty’s Ducks Pekin Red #2243 – Namnet på det här vinet syftar till de ankor som arbetar på vingården. Istället för att använda bekämpningsmedel för att bli av med sniglar och andra djur, så släpper man ut ett gäng ankor på fälten. Ankorna blir mätta och glada, rankorna utan skadedjur och vinerna smarriga. Det här röda vinet har en härligt doft och smak av svartvinbär, lakritsrot och en liten ton av kaffe och vanilj, smaken dröjer sig kvar länge i munnen.

Meerlust Rubicon #2026 – Komplext och nyanserad rödvin som klarar av lagring men om du öppnar det nu så bjuder det på en mörk fruktig smak med inslag av svarta vinbär, plommon. Samt en fatkaraktär där du hittar tobak, ceder, kakao, korinter, kaffe och vanilj. Serveras till grillade rätter av lamm-, nöt- eller viltkött.

Nederburg Noble Late Harvest #2741 – En liten flaska fullpackad med smaker som russin, sötmogen aprikos och honung. Passar till efterrätter med stenfrukt eller lagrade hårdostar om du frågar mig.

0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Sylta, safta och marmelada på semestern.
next post
majskräm med chili

You may also like

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Skryta lite för de jobb jag gjort på...

2023/03/30

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

2023/01/27

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Amarone + Janssons frestelse = sant!

2022/12/19

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt