Firar internationella mansdagen genom att bjuda på en porchetta fylld med salvia och apelsinskal. Kanske flörtar jag lite med julen samtidigt med alla underbara och fantastisk män jag känner. (ingen nämnd och ingen klämd) Den här rullade grisen får ett knaprigt täcke och köttet behåller saftigheten på det allra bästa sätt. Jag serverar den helst med någon sorts kål. Jag bifogar några härliga varianter här nedanför så får du välja själv hur du gör.
Till den här rätten tycker jag både rött och vitt vin funkar bra. Några som jag smakat på sista tiden är och som jag gärna korkar upp igen är: David & Nadia Pinotage #90240, Wild Yeast Chardonnay Springfield Estate #90259
porchetta fylld med salvia, apelsinskal och peppar
Det här behöver du:
1,5 kg fläsksida med svålen kvar
3 vitlöksklyftor
10-15 salvia blad
150 gram extra rökt bacon
skalet från en apelsin
salt och svartpeppar
smör och olja till stekning
Gör så här:
Börja med att platta ut fläsksidan på en slät yta. Gör snitt i svålsidan och vänd sedan köttsidan uppåt och salta och peppra. Sedan är det dags för att göra fyllningen. Hacka vitöken, fräs den sedan tillsammans med de hela salviabladen och fint hackad bacon. Salta och peppra även fyllningen efter smak (tänk på att bacon är ganska salt). Riv apelsinskalet över köttet och lägg sedan på fyllningen. Rulla ihop som en rulltårta och bind ihop rullen med ett steksnöre. Se till att så mycket som svålen kommer utåt. Gnugga in svålen med salt och peppar och fräs sedan ytan antingen med en brännare eller i en en het stekpanna. Sedan skall hela baletten gå i ugnen i 150 grader tills du kan mäta en innertemperatur på 62 grader (var noga med att mäta i köttet och inte i fyllningen. När det är klart skall porchettan vila i en timme ungefär innan du serverar den i tjocka skivor.