Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Bjuder på en massa gott till midsommar.

by Anette Rosvall 2022/06/21
written by Anette Rosvall 2022/06/21
595

När jag kikar ibland mina recept så hittar jag en massa smarrigt som passar utmärkt till midsommarfesten. Jag brukar själv fara ut i Stockholms skärgård och fira småskaligt med bästis och några få väl utvalda kompisar. Men i år blir det lite annorlunda. På min lott står att baka tårta till en massa personer som kommer på ett hejdundrande kalas.

Jag funderar på att göra en traditionstyngd engelsk efterrätt som kommer ifrån staden Bakewell i Derbyshire. Från allra början en pudding, men nu en paj som blivit favorit i många engelska hem. I det här receptet har jag svenskifierat till receptet lite och använt jordgubbar (finns en variant med rabarber och hallon här) man tager ju alltså vad man haver.  – receptet hittar du nedanför.

Men du! Hur firar du midsommar och vad får absolut INTE saknas på matbordet eller grillen? Här nedanför hittar du Ullas ljuvliga förrätt, grillad fisk, grillat kött samt såser, tillbehör och självklart en hel massa dryckestips.

Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.
Detta kan vara de mjällaste grillade revben du någonsin ätit.
Grillad fisk, rostad fänkål, pimpat smör och gott vitt vin. En midsommardröm om du frågar mig.
Den svenska midsommaren kräver…

Bakewell Tart med jordgubbar

Portioner: 8

Det här behöver du:

Pajdeg
100 gram rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 äggula
4 dl vetemjöl

Fyllning
200 gram osaltat smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 rivna bittermandlar

två rejäla nävar skivade och sockrade jordgubbar

Servering
Färska bär
Flagad mandel
Florsocker

Gör så här:

Börja med pajdegen, lägg smöret i en bunke och vispa med elvisp tills det är fluffigt och blivit ljust. Sikta ner florsocker och vipa ihop dem med äggulan. Sikta nu ner vetemjölet och knåda ihop degen med händerna tills du har en degboll. Platta ut den till en rundel och kavla ut mördegen så att den täcker en 23 cm pajform (2,5 cm djup), låt degen hänga en liten bit över kanterna och ställ sedan in formen i kylen i minst en halvtimma. Det här gör att degen blir extra frasig, och att den inte hasar ner när du sedan skall baka av den.

Under tiden gör du fyllningen och sätter på ugnen på 175 grader. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen och smaka av med bittermandel. Ställ åt sidan. Ta fram pajskalet ur kylskåpet och skär bort degen som hängt över kanten så att det blir en rak och fin kant. Fyll på med de sockrade jordgubbarna över den kylskåpskalla degen. Bred till sist över mandelfyllningen och släta ut den med en spatel, den skall gå ända ut till kanten. Baka av kakan först i 30 minuter och ta sedan ut pajen och lägg över en bit ugnsfolie och baka den i 20-25 minuter till, så att fyllningen stelnar men inte blir bränd. Låt pajen svalna, garnera med färska bär, flagad mandel och florsocker.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Alkoholfria drinkar till Magasin B
next post
Alkoholfria drinkar till Magasin B – nr 2

You may also like

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt