Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Tankar om motivation, vodka och lingon.

by Anette Rosvall 2023/08/18
written by Anette Rosvall 2023/08/18
Skriv ut receptet
183

Trots att jag är väldans intresserad av världsläget brukar jag sällan hänge mig åt prat om politik här på min sida. Det handlar mest om mat, dryck och kärlek. I mellanåt kan jag höja näven för att lyfta frågan om hållbarhet och miljön. Men så när jag letade efter ett recept med lingon så dök min text om Tsar Alexander och lingon upp. Lite aktuell kan jag väl ändå vara tänkte jag och och låter dig fundera en smula över vilken sort motivation du tror på. I vårt galna grannland i öster har de despotiska ledarna haft en lång och sorglig tradition. Det har nog mest lett till att vodkan blivit bättre för…

…När Tsar Alexander gav en order så gjorde man nog exakt som han sa. Förmodligen så djävla snabbt man kunde också, för annars kanske att tveka var det sista man gjorde. I mitten av 1800-talet så fick han – Alexander – förmodligen för sig att vodkan han drack var lite väl rivig. Jag ser händelsen framför mig och tänker att han säkert ställde sig upp mitt i en skål. Vrålade och kastade glaset och kanske även flaskan i golvet. Det skvätte både glas och sprit, gästerna satt med gapande munnar och vidgade ögon, medan Tsaren skrek – ja, inte på svenska så klart men ni kan säkert föreställa er – ”För Böfvelen! Till nästa galamiddag skall min strupe svalkas av den mjukaste, mildaste vodkan någon smakat. Sätt fart och servera aldrig mer sådan här skit” Rädsla och hot verkar vara bra motivation på den tiden för den vodka som kemisten och uppfinnaren Dmitri Ivanovich Mendeleev fick fram efter tsarens utbrott rankas fortfarande som en vodka i klass för sig. En av de mjukaste som finns på marknaden faktisk. Det sägs att den görs av höstvete och rent glaciärvatten.

Om vi bortser från det galna i hans ledarstil så kan vi istället konstatera att det som är bra med alkohol är att det tar lyfter en massa smaker till högre höjder. Om du inte tror mig så prova med att hälla en liten kork vodka i din tomatsås och tomaterna kommer sjunga av lycka. Samma med saffranen i dina lussebullar. Lingongranitén här nedanför som absolut är god som den är. Men blir himmelsk med en liten skvätt vodka. Här nedanför hittar du några goda vodka sorter som är minst lika goda som de som Dmitri gjorde.

Viktors Vodkasill
Saffransbullar med sprit
Vild lasagne med vodkalingon

Lingongranité

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Ät Millionaires shortbread och känn dig rik.
Nästa inlägg
Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

Du borde verkligen prova det här också!

Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer...

2023/09/28

Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

2023/09/27

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer några varianter!

    2023/09/28
  • Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

    2023/09/27
  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt