För ett tag sedan var jag i Dalarna och lyckades lägga vantarna på en massa hjortron. Skogens guld i mitt kök blev till sylt och dessutom har jag försökt mig på att göra en chutney. Jag tror nämligen att hjortronens lite syrliga, jordiga smak (ja så smakar de i min mun i allafall 😉 skulle passa utmärkt som en lite kryddigare chutney. Den tänker jag servera till exempel till god lagrad västerbottenssost men även till höstens viltkött. Vad tror ni om det? I vilket fall som helst så får du två recept här, ett på sylt och ett på chutney. Prova den senare om du vågar och berätta gärna vad du tyckte om den!
Hjortronchutney
500 gram hjortron
1 skvätt olja
1 silverlök, fint hackad
5 cm färsk ingefära, fint hackad
2 nypor chiliflakes
6 msk äppelcidervinäger
cirka 0,5 dl socker
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sylten gör du så här: Lägg hjortronen i en kastrull, häll på socker. Skrapa ur vaniljstången och fös ner både frön och stängel. Låt kastrullen stå i en dryg halvtimme och koka sedan på medelhög värme till sockret har smält. Häll upp sylten i rena glasburkar. Obs! Låt gärna vaniljstången ligga kvar i dina burkar det ger en god smak 😀
Chutneyn gör du på detta vis: Låt lök, ingefära och chiliflakes bli mjuka och medgörliga i oljan innan du föser ner hjortronen och sockret. På med resten av ingredienserna och låt koka tills sockret har smält. Häll upp på rena glasburkar och låt stå ett tag innan du serverar den till lagrad ost eller viltkött - MUMS!