Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Ugnsbakat Pull-apart-bröd med ost och tomat

by Anette Rosvall 2024/02/13
written by Anette Rosvall 2024/02/13
Skriv ut receptet
880

Ett ugnsbakat Pull-apart-bröd – eller på svenska Gratinerat rutbröd – är som en gigantisk varm macka fylld med ost, en god fransk pistouröra och doftar av vitlök och kryddor. Tänk dig själv hur gott det blir när du river av små bitar av det varma brödet – knaprigt på utsidan och alldeles ostgeggigt på insidan – blåser lite på det innan du girigt stoppar det i munnen. Ett sådant här bröd är perfekt att göra på ostskalkar och gör soppmiddagen till ett redigt kalas. Prova vettja! Recept på soppor hittar du om du klickar på bilderna här nedanför.

Italiensk bröllopssoppa med frikadeller
Soppa på grönkål eller spenat
Rostad soppa med arrancini
middag, recept, tips, blomkålssoppa, soppa
Sellerisoppa Foto Klas Sjögren
Tomatsoppa
Mjuk fin blomkålssoppa med topping

Ugnsbakat Pull-apart-bröd med ost och tomat

Det här behöver du:

ett runt surdegsbröd
200 gram västerbottensost
0,5 dl smält smör

Pistouröra
3 vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl färsk basilika
0,5 dl parmesanost, fint riven
6 msk olivolja

Gör så här:

Börja med att göra din pistou... Mixa alla ingredienser förutom oljan till en slät massa. Droppa sedan i olivoljan så att din röra blir som en tjock gröt. Smaksätt med salt och svartpeppar och ställ åt sidan ett litet tag.

Nu till brödet... Sätt ugnen på 175 grader. Skär ovansidan på brödet i ett rutmönster, men se till att inte skära hela vägen igenom. Hyvla hälften av osten i skivor och pressa ner dem mellan rutorna. Häll även generöst med pistou (det räcker med halva satsen ovan) och se gärna till att den rinner ner mellan rutorna. Riv resten av osten och strö den över, Ja! det ska vara mycket ost! Häll till sist det smälta smöret över härligheten och linda in brödet i folie. Låt det ligga i den varma ugnen och gotta sig i 15 minuter. Öppna upp paketet och låt brödet gratineras i cirka 10 minuter. Lägg brödet på en skärbräda och dra girigt bitar av det. Akta tassarna, det är varmt!

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Har varit sugen på linssoppa…länge!
Nästa inlägg
Kakor i långpanna – del 2 – Frasig mandelkaka med persika och lavendel.

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!