Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Så är påsken avklarad och vi går mot ljusare tider.

by Anette Rosvall 2024/04/04
written by Anette Rosvall 2024/04/04
Skriv ut receptet
641

Japp nu är då påsken avklarad och vi går mot ljusare tider. Klockan inställd på sommartid och grillen framdragen ur förråd, garage eller var den nu står. Hoppas du hunnit rafsa lite i rabatterna och satt lite frön i krukor. Själv har jag legat däckad i förkylning och kikat lystet ut på solen. Men trots att jag hostat som en gnu har jag njutit av att ljuset och fågelkvittret är tillbaka och tiden i soffan gav mig tid till att tänka på vad jag vill göra med alla underbara primörer som hör våren till. För nu börjar den där härliga tiden då sparris, färskpotatis, små fina morötter, gröna krispiga bönor och färsklökar står som spön i backen. Varför inte prova den här sparris-tartelleten till exempel, eller något annat smarrig recept med primörer. Jag bjuder på vit sparris med mousselinesås, en skummig sparrissoppa med sockerärtor och västerbottenschips eller en smarrig sallade niscoise med bland annat sparris!

Sparris med mousselinesås
Sparrissoppa med västerbottenschips
Sallade Nicoise med färskpotatis och grillad tonfisk

Sparristarte med sparris- och parmesankräm

Det här behöver du:

1 knippe grön sparris
1 pkt fryst smördeg (med smör)
6 msk grädde
4 msk färskost (av valfri sort)
1 näve riven västerbottensost (eller annan stark dito)
salt och svartpeppar från kvarnen
1 ägg, uppvispat

Garnera med
parmesanflingor
färsk timjan
ev flingsalt

Gör så här:

Bryt av den torra delen av sparrisen. Men OBS! lägg alla delar i en kastrull med väl saltat vatten och koka i cirka 10 minuter. Men allt beror på hur grova sparrisar du har. Kolla med en sticka det ska vara lite stuns kvar i sparrisen.

Ta upp och lägg de fina topparna åt sidan ett tag. Mixa kanterna med grädde, färskost och riven ost. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan ett tag.

Lägg nu upp din smördeg på ett bakplåtspapper vik in kanterna och gör dem lite extra fina genom att trycka till dem med en gaffel. Pensla kanten med lite uppvispat ägg. Dela sedan upp sparriskrämen över dina smördegsrektanglar och bred ut den i ett jämt lager. Lägg sparrisarna över krämen, och låt alltsammans gå i ugnen i 225 grader - jag lät mina gå i 15 minuter. Men du! tänk på att din ugn kan vara svalare eller varmare så kika noga. När tarterna är klara så ska smördegen vara fluffig och gyllenbrun. Då tar du ut dem ur ugnen, garnera med flingsalt, parmesanflingor och färks timjan.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Ximena bjöd på japanska pannkakor
Nästa inlägg
Blåbärspaj med persika och en doft an kanel

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!