Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Hemodlat, grillat och galet gott. Här är mina bästa tips till sommarkvällen

by Anette Rosvall 2025/08/01
written by Anette Rosvall 2025/08/01
Skriv ut receptet
433

Vi grillade lammracks från Gotland men nästan alla andra tillbehör var hemodlade. Det kändes extra gott att potatisen, rödbetorna, ruccolan och örterna kom från trädgården. Men så gjorde vi även ett örtsmör med citron och vitlök. Det kan vara ett av enklaste och kanske också godaste till grillat. Det behövs bara en liten klick som sakta smälter ner över kött och grönsaker. Du får receptet här nedanför… gör det bara är min enkla uppmaning.

Om du vill hittar du även några fler recept och dryckestips på lammkött om du klickar på bilderna. Lammfilé med rödvinssås och rostad potatis, Lamm med fänkål, senap och jordärtsskockor, Lammlägg med bakad kål, Helgrillad lammstek och samma stek serverad med krossad potatis och ett episkt Café de parissmör, håll till godo och njut!

Lammfile provencale med rödvinsås
Lamm med fänkål, senap och jordärtsskockor
anette rosvall. recept, lamm, kål, brynt smör
Lammlägg med långsamt bakad kål
Lammstek på grillen
Lammstek med krossad potatis & cafe de parissmör.

Jag vill även tipsa om ett recept som jag och Emma publicerade för en herrans massa år sedan när vi var i farten. Det ligger på Köket.se och heter Citronindränkta Lammracks! Det går inte heller av för hackor om jag får säga det själv.

Lammracks med hemodlad potatis, rödbeta, ruccola och ett mumsigt örtsmör

Portioner: 4

Det här behöver du:

900 gr lammracks

Örtröran till köttet
1 liten näve blandade örter. Jag använde timjan, rosmarin och persilja från min trädgård
rivet skal från 0,5 citron
2 vitlöksklyftor, fint hackade
rejält med svartpeppar från kvarnen
några nypor salt
4 rågade msk olivolja

Örtsmör
40 gram smör, rumstempererat
rivet skal från 0,5 citron och några droppar saft
1 vitlöksklyfta, fint hackade
rejält med svartpeppar från kvarnen
några nypor salt
2 msk äppelcidervinäger
1 liten näve blandade örter, vinhackade.Jag använde timjan, rosmarin och persilja från min trädgård

Gör så här:

Som av en händelse kan du använda nästan samma röra till både smör och kött. Det gör matlagningen smidig!

Börja med att hacka och blanda örtröran till köttet på en skärbräda. Sedan är det dags att rensa lammracksen från senor. Men spar fettkappan! Skär skåror i den och gnugga köttet varsamt med örtröran. Låt den ligga ett tag och gosa in sig. Lägg köttet på het grill med fettsidan nedåt. När den fått färg är det dags att sänka värmen på grillen och vända på köttet. Det gör du lite till och från tills hela köttbiten fått fin färg. Jag gillar mitt lamm rosa i mitten men du väljer själv hur du vill ha det. Vill du ha dina racks lite mer välgrillade så är mitt tips att dela dem i halvlek och grilla dem som kotletter. Då är det enklare att se!

Medan du väntar på köttet så blandar du ihop alla ingredienser till smöret och låter även det stå och gotta till sig. Vi serverade vårt lamm med kokt potatis och kokt rödbeta. Men du gör så klart som du vill! Smaklig spis!

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Pasta med kantareller och brynt ruccolasmör – gör det bara!
Nästa inlägg
Gör churros – söt, frasig och doppvänlig Streetfood från Spanien

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!