För ett tag sedan var vi bjudna hem till Pia och Pär på middag. Det var en sån där ljummen sommarkväll man bär med sig – varm, bubblig och alldeles full av härligheter. Vi åt, pratade och skrattade åt oss igenom timmarna, och när det till slut var dags för dessert kom Pia in med något som fick hela bordet att tystna en stund av förväntan.
En marängdessert. Spröd och gyllene på utsidan, seg och söt i mitten, med fluffig grädde och friska hallon, syrlig passionsfrukt och söt choklad på toppen. Den efterrätten hade den där perfekta balansen mellan knaprigt, krämigt, sött och syrligt som får en att tänka ”bara en liten bit till…”
Jag älskar hur maräng kan kännas både enkel och lyxig på samma gång. Det är något med doften av vispat socker, äggvita och ugnsvärme som direkt skapar festkänsla. Så tack Pia och Pär, för middagen, för skrattet – och för den där himmelska marängen. Jag tror bestämt att jag måste prova något liknande snart här hemma. Jag har några härliga varianter men kanske ska jag prova en ny… Vad tror ni om maräng med chokladrippel, kanelkokta plommon och gräddkräm? Lite kanderade nötter på toppen för det där lilla extra kripset… låter det inte smarrigt så säg!
Självklart har jag en massa gott med maräng här på hemsida. Så tills jag får tillfälle att göra den där chokladiga varianten så bjuder jag på en Baked Alaska, ett pavlovatorn, ett marängflarn med pepparsmak (jo, jag lovar det gifter sig underbart), ros- och pistagemaränger och en lite gullig Eton mess. Så kom igen nu baka maränger!





