Jag älskar mat som är vacker att se på och enkel att servera, och en av mina bästa tips och trix är att använda burkar med lock. Det är perfekt till både förrätter och efterrätter – snyggt, praktiskt och lite roligt på samma gång.
På bilden har jag gjort en räkcocktail i glasburk – fräscha räkor, krispig sallad, en klick len dressing och kanske lite stenbitsrom på toppen. Locket gör att du kan förbereda rätten flera timmar i förväg. Det håller allt fräscht och en stund innan servering kan du koncentrera dig på att dekorera det hela. Det är lika fint och smart på middagsbordet, på brunchbuffén, som på picknicken.
Jag skickar med några recept som passar finfint i småburkar med knäpplock!
En frisk dillpannacotta med forellrom på toppen
En frisk laxsallad med blomkål, fänkål och äppelvinägrett
En asiatisk räksallad med mango och chili, toppas med pilgrimsmusslor
En sval och krämig avocadosoppa räkor på toppen




Sjävlklart kan man stoppa lite vad som helst i burkar. De finns i olika storlekar så du kan anpassa burkstorleken till rätten. Ibland räcker det med en liten rackare men så en annan gång vill man ha den lite större. Det fina med dem är att de även är snygga att servera i derymmer både smaker och kreativitet. De går att stapla, ta med, ställa på bordet i olika höjder – och när gästerna öppnar sina lock sprider sig både doft och förväntan.
Så nästa gång du vill imponera utan stress – tänk på burken! Låt locket sitta löst tills det är dags att njuta. Små portioner, stora upplevelser.
